Međunarodni turizam zbog koronavirusa mogao bi pasti do 3 posto

0
719
Svjetski turizam će stagnirati ove godine, osim u nekim zemljama, što će donijeti gubitak od 2,4 biliona dolara

Broj turističkih posjeta u svijetu mogao bi ove godine zbog širenja koronavirusa pasti po prvi put od globalne finansijske krize 2009., objavila je Svjetska turistička organizacija.
UNWTO je saopćila da bi u 2020. broj međunarodnih turističkih dolazaka mogao pasti između jedan i tri posto, dok je još u januaru ove godine procjenjivala da će taj broj porasti za tri do četiri posto.
Pad broja dolazaka rezultirao bi gubitkom od 30 do 50 milijardi dolara u međunarodnim primanjima od turizma. Ako se te procjene ostvare, bit će to prvi godišnji pad broja međunarodnih dolazaka turista od 2009. godine, kada je globalna finansijska kriza snažno pogodila putnički i turistički sektor.
Prema novim procjenama UNWTO-a, najviše će biti pogođena azijsko-pacifička regija u kojoj se očekuje pad turističkih dolazaka za 9 do 12 posto, prenosi Hina.
Inače, međunarodni turistički dolasci prošle godine porasli su za četiri posto, na 1,5 milijardi, pri čemu je Francuska bila najposjećenija država na svijetu, a iza nje Španija i SAD.