Memić: Do jeseni 2018. napravit ćemo tramvajsku prugu od Ilidže do Hrasnice

0
856
Senaid Memić, načelnik općine Ilidža (Foto: Patria)

Načelnik općine Ilidža Senaid Memić na današnjem druženju s novinarima najavio je nove projekte u 2018. godini, posebno one koji se tiču infrastrukture i izgradnje sadržaja koji će obogatiti turističku ponudu ovog dijela Sarajeva.
Općina Ilidža je lider prema broju ostvarenih noćenja, a namjera načelnika Memića je da se turisti i gosti zadržavaju što više u Sarajevu umjesto da im to bude tranzitno područje.
Za iduću godinu plan je urediti Centar za zdravo starenje, Malu aleju, šetnice. U planu je i izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Kako je kazao načelnik Memić pruga će se do jeseni iduće godine napraviti, pa makar i ‘radnim akcijama’.
“Još ne postoji tačna putanja odnosno da li će ići zelenom površinom ili desnom stranom ceste. Općina će finansirati i imamo obećanje Kantona Sarajevo. Vrijednost te investicije je 15 miliona KM”, kazao je Memić.
Najavio je obogaćivanje sadržaja prema planini Igman, ali i izgradnju žičare.
Ilidžanski načelnik je kazao da su turisti koji dolaze iz arapskih zemalja pravi ‘potrošači’ koji ostavljaju hiljade maraka u BiH te da su Općina sa 350.000 prijavljenih gostiju.