Vlada FBiH utvrdila dopune Zakona o policijskim službenicima

0
900
Sjednica Vlade Federacije BiH održana je u Sarajevu (Foto: Arhiv)

Vlada Federacije BiH je u nastavku 133. sjednice, održane u Sarajevu, u skladu sa Sporazumom sa sindikatom policijskih službenika, utvrdila svoj Amandman na Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je precizirano je da je policijski službenik osoba čiji je status definiran posebnim propisom na osnovu kojeg i ostvaruje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, bez vezivanja za prebivalište, čime je izbjegnuta eventualna mogućnost diskriminacije prilikom primjene ove odredbe.
Federalna vlada danas je utvrdila dopune Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku. Ovim dopunama ispoštovan je Sporazum koji je jučer postignut s predstavnicima sindikata policijskih službenika. Dopunama je utvrđeno da će obračun njihovih penzija biti vršen prema Zakonu o policijskim službenicima.
Danas je utvrđen i Prijedlog zakona o mirnom rješavanju sporova koji predstavlja pravni mehanizam za ostvarivanje individualnih i kolektivnih prava iz radnog odnosa, kroz socijalni dijalog kojeg potiču miritelji i arbitri.
Vlada FBiH je do 31.3.2018. godine produžila moratorij na zapošljavanje i zadužila federalne institucije i službe da obustave konkursne procedure za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika.
Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH odobreno je uključivanje u projekt toplovod Kakanj – Sarajevo koji je zadužen za učešće u finansiranju studije izvodljivosti u Kantonu Sarajevo u skladu s planovima u 2018. godini, u iznosu do 500.000 KM.