Metaloprerađivačka industrija jedna od tema u fokusu 11. SBF-a

0
567
Stotinjak privrednika u Zenici diskutovalo o potencijalima za investiranje

U Zenici je danas, u prisustvu stotinjak privrednika sa područja Zeničko-dobojskog kantona, održana poslovna konferencija na kojoj su predstavljene mogućnosti i potencijali na 11. Sarajevo Business Forumu. Konferenciju su organizirali BBI VIP Business Club i Bosna Bank International (BBI) u saradnji s Privrednom komorom FBiH, Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona i Zeničkom razvojnom agencijom (ZEDA).
Poslovno druženje i diskusija organizirani su s namjerom razmjene iskustava o potencijalima rasta i razvoja privrede ovog kantona, te određivanje ključnih smjernica izvoznicima i kompanijama za predstavljanje na 11. SBF-u koji će se od 8. do 10. aprila održati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
“Poseban akcent stavljamo na metaloprerađivački sektor koji u Zeničko-dobojskom kantonu ima najviše potencijala. Nadam se da ćemo zajedno uspjeti napraviti iskorak po pitanju zapošljavanja i izvoza”, izjavio je Almir Alagić, rukovodilac segmenta za mala i srednja preduzeća BBI banke.
Jedan od učesnika današnje konferencije bio je i Enes Karić, vlasnik kompanije ‘Braća Karić’ koja se bavi građevinarstvom i proizvodnjom dimnjaka od inoksa, a koji je zahvaljujući Sarajevo Business Forumu uspostavio kontakte i otvorio nova tržišta u Evropi.
O privrednoj slici BiH u 2019. i procjeni kretanja u 2020. govorio je Mirsad Jašarspahić ispred Privredne komore FBiH, dok je o potencijalima Zeničko-dobojskog kantona govorila Dijana Babić iz Privredne komore ZDK. Ibrahim Meškić, iz Udruženje poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona istakao je značaj organiziranja poslovno-investicijskih konferencija za uvezivanje privrednika i pronalazak tržišta i pozdravio napore BBI banke u organizaciji SBF-a, dok je razvojne projekte Grada Zenica predstavio Senad Pašalić.
Potencijale koje nudi BBI VIP Business Club i BBI banka za ulaganje u Bosnu i Hercegovinu i pronalazak tržišta prezentirala je Azra Čolić, rukovodilac BBI VIP Business Cluba.