Microsoft gasi popularan program Paint, ali ne u potpunosti

0
2598
Popularni Microsoft Paint postoji već 32 godine

U medijima je u ponedjeljak objavljena vijest o tome da će Microsoft ove godine ukinuti grafički program Paint koji postoji već 32 godine, a koji barem zadnjih 10 prema konkurenciji izgleda zastarjelo.
Od jeseni, kada Windowsi 10 diljem svijeta dobiju novu nadogradnju Fall Creators Update, Paint će otići u istoriju. Umjesto njega Windowsi će imati samo njegovu unaprijeđenu inačicu, Paint 3D, koja ima daleko više opcija i, kako joj i naziv kaže, omogućava crtanje i u tri dimenzije.
Microsoft Paint je u raznim inačicama prisutan u Windowsima od njihove prve verzije, lansirane 1985. godine, kada se nazivao Paintbrush i radio samo s .bmp datotekama. Tek u Windowsima 98 stigla je podrška za .jpeg format, a evolucija je posljednjih godina značajno usporena. Paint 3D potpuno je drugačiji program, pa ga, iako nosi slično ime, niko ne smatra pravim nasljednikom slavnog Painta.
Internet su odmah po objavi ove vijesti preplavile R.I.P. Paint slike na brzinu nacrtane upravo u ovom programu, kao dostojan oproštaj brojnih korisnika od omiljenog im programa, piše Bug.hr.
Ipak, nekoliko sati nakon što su portali i korisnici diljem svijeta već oplakali Paint, iz Microsofta su poslali poruku da je ‘MS Paint tu do daljnjeg, samo što će uskoro imati novi dom, u Windows Storeu gdje će biti besplatno dostupan’.
Dakle, Windowsi 10 nakon Fall Creators Updatea više neće standardno uključivati ovaj program, ali će ga svi koji to žele moći besplatno i lako skinuti s trgovine aplikacija.