Ministar Ramić u Ankari: Podrška povratku uz pomoć TIKA-e

0
324
Kayalar i Ramić potpisali sporazum za podršku projekata u povratničkim sredinama u BiH

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj, gdje se danas sastao s generalnim direktorom Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) Serkanom Kayalarom.
Tom prilikom potpisani su sporazumi gdje će, udruženim sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Turske agencije za koordinaciju i saradnju, biti omogućeno provođenje projekata u povratničkim sredinama.
“Nakon potpisanog protokola o saradnji željeli smo konkretizirati naše aktivnosti i usmjeriti ih u neke od povratničkih sredina. Danas smo razgovarali o svim mogućim vidovima saradnje i podrške održivom povratku. U temelju djelovanja TIKA-e leži vanjska politika Turske u čijem fokusu je čovjek i humanost. TIKA intenzivno i sveobuhvatno radi i trudi se da svakim novim projektom na polju razvojne pomoći bude lider u stvaranju promjena, pa tako i promjenama u povratničkim zajednicama širom BiH”, kazao je ministar Ramić.
Prilikom posjete najavljena je izgradnja infrastrukture u povratničkim mjestima, te istaknuto da dobra saradnja dvije države stvara nove prilike i za povratnike kroz podršku u zapošljavanju i poljoprivredi.
“Realizacija dogovorenih aktivnosti će ubrzo uslijediti. Do sada je putem TIKA-e realizovano preko 850 značajnih projekata u BiH”, istakao je ministar Ramić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.