Ministarstvo privrede KS poziva banke za učešće u programu beskamatnog kreditiranja privrede

0
293
Adnan Delić, ministar privrede Kantona Sarajevo

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas prvi javni poziv za realizaciju Programa razvoja male privrede za 2022. godinu.
Na internet stranici Ministarstva (link: https://mp.ks.gov.ba/aktuelno/konkursi/javni-poziv-za-izbor-bankebanaka-partnera-za-plasman-kreditne-linije-uz-0), objavljen je javni poziv komercijalnim bankama s područja Kantona Sarajevo za realizaciju programa ‘Obezbjeđenje kreditiranja pod povoljnijim uvjetima’, odnosno plasman kreditne linije sa subvencioniranom kamatom za privrednike s područja Kantona.
Javni poziv otvoren je 30 dana, a Ministarstvo očekuje da će komercijalne banke i ove godine pokazati društvenu odgovornost i biti partneri Ministarstva privrede u provođenju programa, putem kojeg je u privredu implementirano skoro 110 miliona KM po javnom pozivu iz 2021. godine.
“Objavili smo poziv za izbor banaka/partnera za realizaciju programa koji podrazumijeva kreditnu liniju, odnosno linije sa 100 posto subvencioniranom kamatom. To je najvrjedniji program i programa za koji su privrednici pokazali veliki interes tokom prethodne godine. Očekujemo da će banke prihvatiti naše kriterije i ove godine također ući s nama u partnerstvo, jer ovaj program omogućava širenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti naše privrede, a svima nam je zajednički interes jaka privreda“, izjavio je ministar privrede KS Adnan Delić.
Ministar je naveo i da je prošlogodišnja kreditna linija otvorena do 30. septembra, te da će po završetku ovog javnog poziva i procedura koje idu uz njega, odmah biti otvorene kreditne linije Ministarstva i za 2022. godinu.
“Naša je želja bila da kreditna linija bude otvorena tokom čitave godine i raduje nas da smo to ove godine i ostvarili. Očekujemo kao i prethodne godine više od 100 miliona KM ukupne vrijednosti kreditne linije, a Ministarstvo je osiguralo pet miliona KM za pokrivanje troškova kamata za privredne subjekte korisnike ove kreditne linije“, pojasnio je ministar Delić.
Istakao je da su pojedinačni kriteriji, odnosno djelatnosti poslovnih subjekata značajno relaksirane/proširene, te da će shodno tome, znatno veći broj privrednih subjekata imati pristup ovim sredstvima.