UniCredit Fondacija i UniCredit u BiH podržala 7 neprofitnih organizacija sa 41.000 eura

0
456
UniCredit Fondacija i UniCredit Group u BiH: Podrška djetinjstvu

Sa ciljem podrške projektima posvećenim pružanju pomoći djeci i mladima do 18 godina, UniCredit Fondacija i UniCredit u Bosni i Hercegovini su u 2. mjesecu 2020. godine objavili javni poziv pod nazivom ‘Podrška djetinjstvu‘.
Za ove svrhe fondacija je obezbijedila ukupan iznos od pola miliona eura, a u BiH ukupno je podržano 7 projekata neprofitnih organizacija sa fondom od 41.000 eura bespovratnih sredstava. Na ovaj način UniCredit Fondacija sa sjedištem u Milanu (Italija) pružila je podršku projektima koji unaprjeđuju život mladih u 13 zemalja u kojima posluje UniCredit.
Svim zainteresovanim organizacijama pružena je prilika da podnesu samo jedan projekat za dodjelu bespovratnih sredstava, a na osnovu pristiglih prijava, UniCredit Fondacija i stručni odbor odabrali su 7 neprofitnih organizacija iz BiH:
1. Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka‘ – projekat: Mobilni tim (psiho-socijalna i rehabilitativna podrška djeci liječenoj od raka i njihovim porodicama na teritoriji FBiH)
2. SOS Dječija sela BiH – projekat: Učinimo da se osjećaju sigurno (ljetni kamp za 182 djece i mladih zajedno sa 45 SOS roditelja i profesionalaca iz tima za podršku, kako bi se očuvalo mentalno zdravlje djece)
3. Udruga osoba sa posebnim potrebama ‘Put u život‘ – projekat: Opremanje logopedskog kabineta (nabavka specijalizirane opreme za logopedski kabinet za razvoj sposobnosti i vještina, te didaktičkog materijala i pomagala za 35 djece sa posebnim potrebama)
4. Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS ‘Mrvice‘ – projekat: Čarobni mrvičasti svijet (višednevni događaji u novembru s ciljem obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece)
5. Omladinski savjet Pale – projekat: Igralište iz mašte (izgradnja dječijeg igrališta u naselju Obilićevo)
6. Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama ‘Dajte nam šansu – Zvjezdice‘ – nabavka Tomatis uređaja (inovativna terapija slušanja za djecu sa poteškoćama u razvoju, autizmom i drugim poteškoćama u govoru)
7. Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti u RS ’Iskra‘ – projekat: Rehabilitacijski kamp ‘Ja mogu sve‘ (sedmodnevni ljetni rehabilitacijski kamp namijenjen rehabilitaciji djece oboljele i liječene od malignih bolesti i njihovoj porodici).