Tržni centri u RS počinju sa radom

0
451
U tržnim centrima mora biti poštovan propisani maksimalan broj osoba koje u isto vrijeme borave u objektu

U Republici Srpskoj danas počinju sa radom tržni centri i stočne pijace, u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije kojim je definisano ublažavanje mjera preduzetih sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona.
U tržnim centrima, čije je radno vrijeme od 7 do 19 časova, i dalje je zabranjen rad dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata i bioskopa, dok ostali subjekti mogu da rade. U tržnim centrima je zabranjeno probavanje odjeće u kabinama, a prodavcima je dat nalog da omoguće zamjenu robe ukoliko ona ne odgovara kupcima.
U tržnim centrima mora biti poštovan propisani maksimalan broj osoba koje u isto vrijeme borave u objektu koji je definisan po metru kvadratnom površine, održavanje fizičke distance od dva metra i obaveza nošenja maske i za kupce i za radnike. Obavezna je i dezinfekcija ruku kupaca prilikom ulaska i izlaska iz objekta, dezinfekcija prostora i površina, te fizička providna barijera na naplatnom radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i kupcu.
Stočne pijace mogu raditi u periodu od 6 do 13 sati uz kontrolisan broj korisnika, održavanje fizičke distance od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica za radnike i korisnike, te dezinfekciju prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo.
Republički štab je dao nalog bolnicama u RS-u da omoguće rad specijalističke i subspecijalističke ambulante sa oko 50% kapaciteta u odnosu na prethodni period i u skladu sa prioritetima.
Domovima zdravlja je naređeno da omoguće pružanje specijalističke i subspecijalističke zdravstvene usluge takođe sa oko 50% ranijeg kapaciteta i u skladu sa prioritetima.
Bolnicama i domovima zdravlja je dat nalog da organizuju strogi režim naručivanja pacijenata, uz obavezno korišćenje maske za pacijente, održavanje fizičke distance od dva metra i mjere lične i respiratorne higijene, prenosi agencija Srna.
Osnovnim i srednjim školama je omogućena organizacija rada u slučajevima kada je neophodno da uprava i pomoćno osoblje budu mobilisani za pripremu koja se odnosi na ocjenjivanje učenika, vođenje pedagoške dokumentacije, te uređenje i čišćenje objekta škole.