Ministarstvo privrede KS predstavit će se na 8. sajmu bh. privrede s konceptom gaming sela

0
246
U okviru sajma bit će organizovano i finale regionalne Biznis gejming lige, rečeno je na pressu

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo generalni je pokrovitelj 8. sajma bh. privrede, a osim pokroviteljstva, po prvi put i izlagač na sajmu.
Na 400 kvadrata sajamskog prostora u dvorani Mirza Delibašić, Ministarstvo privrede konceptualno oprema prostor poznat kao ‘gaming selo’. Pod pokroviteljstvom Ministarstva u ovom selu predstavit će se startup-i osnovani uz podršku Ministarstva, poljoprivredni proizvođači iz sistema podsticaja i seoska domaćinstva koja su učestvovala u programu prekogranične saradnje, projektu koji je Ministarstvo realiziralo u partnerstvu s Crnom Gorom, a pod pokroviteljstvom Evropske unije.
“Naš koncept je spoj tradicionalnog sa savremenim, inovativnim, odnosno tradicionalne grane privrede povezali smo s novim tehnologijama i kreativnom industrijom. Na taj način želimo omogućiti poljoprivrednim proizvođačima i malim obrtima da svoje proizvode i usluge predstave potpuno drugačije od tradicionalno uobičajenog načina na sajamskim izlaganjima, a našim startup-ima pružiti priliku da se predstave javnosti i povežu sa drugim privrednicima”, saopćio je ministar privrede Adnan Delić na današnjoj press konferenciji.
Gaming selo popularan je koncept promocije u svijetu i regiji, a u BiH takav koncept po prvi put bit će predstavljen na ovom sajmu.
U okviru sajma na izložbenom prostoru Ministarstva privrede bit će organizovano i finale regionalne Biznis gejming lige koja je u četiri sezone okupila više od 500 uposlenika različitih kompanija iz BiH i regiona. U finalu učestvuje 50 uposlenika iz 10 kompanija i sigurno je da će ovaj događaj privući veliki broj posjetitelja na sajam, posebno mladih koji inače nisu posjetitelji privrednih sajmova.
“Na ovaj način želimo povezati sve ono što čini privredu u Kantonu Sarajevo i popularizirati kreativnu industriju koja ima potencijal brzog razvoja u BiH, ukoliko je podržimo i prepoznamo kao industriju, kao što su prepoznale zemlje regije”, istakao je ministar Delić.
Osim sajamskog dijela, u okviru stručnog programa, Ministarstvo je organizator i domaćin panela o turizmu, startup biznisu i gaming industriji kao grani privrede, a na panelu o gamingu panelisti iz Beograda i Zagreba koji će predstaviti svoja iskustva s ovom industrijom, dok će predstavnici ove industrije iz Sarajeva govoriti o situaciji u našoj zemlji.
Također, sva četiri dana u gaming selu Ministarstva privrede bit će organizovana različita takmičenja u društvenim igrama, kako za djecu i mlađu populaciju, tako i za posjetioce treće životne dobi.
Ministarstvo priprema i seharu u kojoj će biti proizvodi svih izlagača iz gaming sela, a na kraju sajma sehara će metodom izvlačenja sretnog dobitnika biti u vlasništvu nekog od posjetitelja. O nagradnoj igri informacije će biti dostupne na društvenim medijima Ministarstva i Centra Skenderija.
Sajam se otvara u četvrtak, 8. decembra u 10 sati i trajat će do nedjelje, 11. decembra do 19 sati, a poziv je otvoren za sve.