Ministarstvo privrede KS ulaže 900.000 KM u tehnološku modernizaciju Sarajevo-šuma

0
442
Ministar Delić i direktor Sarajevo-šuma Samir Omerović potpisali sporazum

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo krajem prošle godine osnovalo je Odjeljenje za praćenje rada privrednih društava s učešćem državnog kapitala, kroz koje se prati i nadzire realizacija svih projekata preduzeća iz resora privrede.
Osnivanjem ovog odjeljenja sva preduzeća imaju adekvatnu podršku, kako bi se njihovo poslovanje dovelo u granice samoodrživosti. Kroz ovo odjeljenje su prošle desetine projekata, za čije finansiranje odnosno sufinansiranje je Ministarstvo izdvojilo oko 50 miliona KM.
Danas su, osim sa preduzećem ZOI ’84, potpisana dva nova sporazuma i sa preduzećem Sarajevo-šume za nabavku građevinskih mašina i terenskih vozila za čuvarsku službu. Ministar privrede KS Adnan Delić podsjetio je da je modernizacija ovom preduzeću neophodna kako bi se gospodarenje šumama uvelo u savremeno doba.
“Naše preduzeće treba savremene mašine koje će im umnogome olakšati održavanje teže dostupnih dijelova šume, kao i čišćenje nakupljenog drveta na teže dostupnim dijelovima. Ono se godinama nije uklanjalo, jer je iziskivalo dosta vremena i drugih resursa, koje preduzeće nije imalo“, pojasnio je ministar Delić.
Dodao je i da su nove mašine neophodne zbog rada peletare, kojoj će ovi drvni ostaci i biomasa biti repromaterijal za proizvodnju peleta, kada počne proizvodnja.
Direktor preduzeća Sarajevo-šume Samir Omerović naveo je da je potpisivanje sporazuma za nabavku novih mašina revolucionaran dan za ovo preduzeće.
“Neophodno je uz postojeća sredstva rada, odnosno građevinske mašine, nabaviti dodatno dva kamiona kipera, jedan od tih s kranom, kao i rovokopač određenih tehničkih karakteristika, za koje smo danas potpisali sporazum s Ministarstvom“, pojasnio je Omerović.
Osim ovih mašina, Ministarstvo privrede sufinansirat će i nabavku terenskih vozila za čuvarsku službu, koja je po novom Zakonu o šumama KS vraćena u maticu, odnosno preduzeće Sarajevo-šume.