Misija MMF-a zabrinuta zbog privremenog finansiranja institucija BiH

0
462
Ministar Bevanda razgovarao sa šefom Misije MMF-a za BiH Martinom Petrijem

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martinom Petrijem o zastoju reformi i problemima koje nosi privremeno finansiranja institucija BiH.
Ministar Bevanda naglasio je da aktualna politička situacija u BiH ponovo u stanju krize iako su na početku novog mandata na sjednici Vijeća ministara BiH vrlo bitne odluke iz područja investicija i ekonomskog razvoja.
“Mi smo jučer uputili Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara Odluku o privremenom fiansiranju za drugi kvartal ove godine jer sadašnja ističe 31. ožujka. Tek smo prije desetak dana dobili proračunski zahtjev Predsjedništva BiH kako bismo finalizirali nacrt prorčuna za ovu godinu i on će biti tehnički zatvoren ovih dana i upućen u proceduru”, istaknuo je ministar Bevanda.
Dodao je da je Fiskalno vijeće BiH, odmah po imenovanju novog saziva Vijeća ministara, donijelo Globalni fiskalni okvir za trogodišnje razdoblje što je bilo ključno za izradu novog proračuna, ali da se nastavilo privremeno finansiranje koje bi se trebalo produljiti i nakon 31. marta.
Na sastanku je konstatirano da privremeno finansiranje nosi rizike i da to nije siguran korak ka novom aranžmanu s MMF-om, ali ni za druge projekte jer su institucije BiH cijelu 2019. godinu provele na privremenom finansiranju što spriječava investiticije i kapitalana ulaganja. Sagovornici su se složili da bi novi program s MMF-om bio poticaj reformama i novim ulaganjima.
Istaknuto je da su procjene ekonomskog rasta u cijelom svijetu nešto niže od planiranih zbog negativnih efekata pojave koronavirusa i ilegalnih migracija, dok u BiH na ekonomske procjene negativno utječu i česte političke krize.
Na sastanku su istaknuti prioriteti u eventualnoj budućoj suradnji BiH i MMF-a, a odnose se na novi zakon o osiguranju depozita, raspodjelu prihoda od PDV-a i drugih obveza koje su u nadležnosti entitetskih vlada.