Mlijekoprodukt najuspješnije veliko preduzeće u RS-u

0
339
Priznanje Mlijekoproduktu uručio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković

Kompanija Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice najuspješnije je veliko privredno društvo i ukupni pobjednik Izbora najuspješnijih u privredi Republike Srpske, koji je večeras 17. put organizovala Privredna komora RS.
Priznanje ovom privrednom društvu uručio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković.
Drugo mjesto u kategoriji velikih privrednih društava osvojio je Elnos BL iz Banjaluke, dok je treću poziciju zauzela banjalučka kompanija Hemofarm.
Najbolje rezultate među srednjim privrednim društvima ostvario je Mladegs pak iz Prnjavora, drugo mjesto zauzelo je Mega drvo iz Bijeljine, a treće Austronet iz Prijedora.
Priznanja u kategoriji malih privrednih društava dobili su: Vam iz Čajniča, Jerić kompani iz Gornjih Podgradaca, Metalogradnja iz Bijeljine, Art lajn iz Dervente i Koka produkt iz Ljubinja.
U kategoriji za investicije i doprinos u oblasti zapošljavanja nagrađene su kompanije: Pass iz Bijeljine, Dermal R iz Kotor Varoša, Milojević Gilje gas za Terme Ozren Petrovo, Bepro iz Laktaša i Agroflora iz Kozarske Dubice.
Najveći izvoznici u RS-u, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, su kompanije: Alumina iz Zvornika, EFT- Rudnik i Termoelektrana Stanari i Fabrika obuće Sportek iz Kotor Varoša.
Priznanja za najuspješnije žene u privredi dobile su direktor privrednog društva Eko lajn iz Petrova Draženka Popadić, direktor kompanije Sektor sekjuriti iz Banjaluke Dragana Kosić, direktor preduzeća Vajs lajt (Weiss light) iz Istočnog Sarajeva Vanja Vukojičić, direktor Vinskog podruma Anđelić iz Trebinja Milica Anđelić i direktor privrednog društva Tehnika inženjering iz Bijeljine Dragana Gajić.
U kategoriji za kvalitet i razvoj domaćih proizvoda, koju Privredna komora RS dodjeljuje u okviru projekta promocije domaće proizvodnje ‘Naše je bolje’, priznanja su dobili kompanija Ekonomik grup iz Srebrenice za osnovne, magacinske i spojene kontejnere, Fabrika obuće Bema iz Banjaluke za mušku, žensku i dječiju kolekciju obuće, Antena net iz Teslića za LED displeje, Grosist iz Prijedora za drvene kuće, te Sava Semberija iz Bijeljine za liniju proizvoda za dijabetičare.
Priznanja su dobili i Ribnjak Janj iz Banjaluke za dimljenu pastrmku, Poljoprivredna zadruga Gorštak iz Laktaša za pivo ‘Pale ale’, Mljekara Perfeto iz Nevesinja za sir iz mijeha, Naša mala destilerija iz Istočnog Sarajeva za voćne rakije, kao i kompanija Kolorit iz Banjaluke za liniju proizvoda za fasadne sisteme.
Posebno priznanje za uspješnu primjenu digitalizacije poslovnih i proizvodnih procesa pripalo je banjalučkoj kompaniji Elas metalekspert, dok je posebno priznanje za pokretanje zahtjevnih tehničkih kapaciteta i servisa informaciono-komunikacionih tehnologija dobila kompanija m:tel iz Banjaluke.
Najveći plasman kredita u privredu RS ostvarila je Nova banka, zbog čega joj je pripalo posebno priznanje, prenosi Srna.
Posebno priznanje za najvišu ocjenu ispunjenosti kriterijuma u okviru regionalnog programa sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem BFC SEE, koje Komora prvi put dodjeljuje ove godine, pripalo je gradu Gradiška, koji je ispunio više od 96% kriterijuma.
Za doprinos privrednom razvoju nerazvijenih opština posebno priznanje pripalo je Tehničkom remontu Bratunca.