Potpisan Sporazum o nastavku restrukturiranja rudnika Koncerna EPBiH

0
273
Andelija i Husić potpisali Sporazum o implementaciji procesa kroz socijalni dijalog

Izražavajući saglasnost da restrukturiranje rudnika Koncerna EPBiH nema alternativu, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija i predsjednik Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić, potpisali su danas Sporazum o saradnji u daljoj implementaciji procesa isključivo kroz socijalni dijalog.
Prema tom sporazumu, Elektroprivreda BiH osigurat će neophodna sredstva za izmirivanje obaveza za penzionisanje svih uposlenika rudnika Kreka, Đurđevik, Breza, Kakanj, Zenica i Abid Lolić, koji su u prethodnom periodu stekli uvjete za penzionisanje ili će ih steći do kraja 2021. godine.
Elektroprivreda BiH će osigurati sredstva i za zbrinjavanje viška uposlenika u navedenim rudnicima, koje će se vršiti na socijalno prihvatljiv način – prirodnim odlivom, prekvalifikacijom i dokvalifikacijom o trošku poslodavca, prelaskom u drugo zavisno društvo bez umanjenja prava iz radnog odnosa i sporazumnim raskidom ugovora o radu uz isplatu otpremnine i obaveza po doprinosima za PIO i nezaposlene. Za uposlenike koji su proglašeni viškom, a ne žele iskoristiti nijednu od ponuđenih varijanti, bit će proveden postupak u skladu sa Zakonom o radu, saopćeno je iz EPBiH.
Potpisnici Sporazuma su se obavezali da restrukturiranje rudnika na planu ljudskih resursa realizuju najkasnije do kraja 2023. godine, te izrazili saglasnost u vezi sa izradom novih pravilnika o radu i o radnom učinku uz poštivanje odredaba važećeg Kolektivnog ugovora iz oblasti rudarstva.
U skladu s postignutim dogovorom Elektroprivreda BiH osigurat će nastavak investicionih ulaganja u rudnike Koncerna EPBiH. U slučaju nepoštivanja Sporazuma, Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH zadržava pravo na aktiviranje odluka Upravnog odbora o protestnom skupu i štrajku, saopćeno je.