MMF će BiH u januaru odobriti oko 76 miliona eura

0
1027
Nadeem Ilahi, šef Misije MMF-a za BiH

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i vlasti u BiH postigli su sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a u vezi politika koje će omogućiti osoblju MMF-a da preporuči zaključivanje prvog pregleda proširenog aranžmana u sklopu kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane.
Očekuje se da će Izvršni odbor početkom 2018. godine razmatrati zaključivanje prvog pregleda i po zaključivanju pregleda, očekuje se da će MMF doznačiti BiH sredstva u iznosu od 63.4125 miliona SDR (približno 76 miliona eura).
Ovo je saopćeno večeras po okončanja Misije MMF-a koja je u BiH boravila od 19. do 22. decembra 2017. godine u pogledu prvog pregleda proširenog aranžmana u sklopu kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane (Extended Fund Facility—EFF).
“Vlasti u BiH su već ispunile nekoliko uslova tokom proteklih mjeseci. Nedavno je Parlamentarna skupština BiH usvojila povećanje akciza na gorivo, čime će biti deblokirana velika ulaganja u infrastrukturu, finansirana iz vanjskih izvora. Uz to, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a”, izjavio je na kraju posjete šef Misije MMF-a za BiH Nadeem Ilahi.
Dodao je da bh. vlasti u narednim danima trebaju ispuniti preostale uslove.
“Očekuje se će Parlament Federacije BiH usvojiti budžet za 2018. godinu u skladu sa preporukama osoblja MMF-a, a od Vlade FBiH se očekuje pokretanje temeljite procjene (due dilligence) za dva telekom preduzeća u vlasništvu Federacije BiH – BH Telecom i HT Mostar”, izjavio je Ilahi.