MMF: Svijet ulazi u recesiju, ekonomski pad BiH ove godine 5%

0
1212
MMF podigao prognoze ekonomskog rasta za bogate zemlje, smanjio za zemlje u razvoju

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u svom najnovijem izvještaju prognozirao da će zbog pandemije Covid-19 svjetska ekonomija doživjeti najgoru recesiju od Velike depresije 1930-ih godina.
Predviđen je ove godine pad globalnog bruto društvenog proizvoda (BDP) za tri posto, mada su optimistične procjene za 2021. godinu kada se (uz dozu opreza zbog brojnih nepoznanica o vremenu zaustavljanja pandemije) očekuje ekonomski oporavak uz rast od 5,8 posto.
MMF prognozira pad američke ekonomije za 5,9 posto u ovoj godini, za razliku od situacije u Kini za koju se procjenjuje ekonomski rast od 1,2 posto.
Prema procjeni MMF-a, ekonomski pad eurozone u ovoj godini iznosit će oko 7,5 posto.
Ekonomski pad u Evropi najviše će pogoditi Italiju (pad BDP-a od 9,1%) i Španiju (-8%), koje su i najviše pogođenje pandemijom Covid-19. Njemačka ekonomija će pasti za 7 posto, a ekonomije Francuske za 7,2 posto.
Od zemalja našeg regiona najveći ekonomski pad MMF prognozira se za Hrvatsku i Crnu Goru, čiji će BDP pasti ove godine za devet posto, dok se Sloveniji prognozira pad BDP-a od 8 posto.
Za Bosnu i Hercegovinu se ove godine procjenjuje pad BDP-a od 5 posto, dok se za 2021. godinu prgnozira ekonomski rast od 3,5 posto.
MMF u ovoj godini prognozira ekonomski pad u Albaniji za 5 posto, u Sjevernoj Makedoniji za 4 posto, dok bi u ovoj godini ekonomski pad Srbije mogao iznositi oko 3 posto.