Moguć i dolazak Turkish Airlinesa na mostarski aerodrom

0
1308
Aerodrom Mostar prihvatio je 31.265 putnika u 10 mjeseci, porast za 14% u odnosu na isti period lani

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić i direktor Aerodroma Mostar Marin Raspudić ocijenili su tokom današnjeg sastanka u Mostaru kako je taj aerodrom od izuzetnog značaja za dalji ekonomski i turistički razvoj kako hercegovačke regije tako i države BiH.
Zaključili su kako je razumijevanje Vlade Federacije BiH, Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grada Mostara doprinijelo tome da se Aerodrom Mostar dovede na nivo da stane u ozbiljnu utrku sa aerodromima u okolini.
“Aerodrom Mostar je objekt koji zavrjeđuje svu našu pažnju jer je on definiran oko koridora 5c koji će prolaziti rubnim dijelom aerodroma, a sama petlja u neposrednoj blizini omogućit će jednu kompletnost prometne usluge građanima Hercegovine i šire”, kazao je Mušić.
Podsjetio je kako je u zadnje tri godine, FBiH za mostarski aerodrom izdvojila blizu 9 miliona maraka.
Najavljujući potpisivanje ugovora s Croatia Airlinesom i Eurowingsom na Mostarskom sajmu koji će se održati od 9. do 14. aprila te početne razgovore s Turkish Airlinesom, direktor mostarskog aerodroma izrazio je nadu kako će se dolaskom tih aviokompanija i druge kompanije zainteresirati za saradnju s aerodromom.
On se ovom prilikom zahvalio federalnoj i kantonalnoj vladi te kantonalnoj skupštini koji su pomogli da mostarski aerodrom iz, kako je rekao, čarter sistema preraste na sistem redovnog avio saobraćaja.
U delegaciji na čelu s Mušićem, mostarski aerodrom posjetili su i ministar trgovine, turizma i zaštite okoliš HNK-a Ajdin Teletović i predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago.
Ministar Taletović podsjetio je kako je kantonalna vlada, odnosno Skupština, kroz donošenje budžeta u 2016. i 2017. za namjenu jačanja turističkih kapaciteta aerodroma izdvojila oko 440 hiljada KM, a u 2018. godini za ovu potrebu pola miliona maraka.
Rukovodilac Službe tehnike i održavanja u Aerodromu Mostar Ibrica Berberović podsjetio je kako su se povećali kapaciteti platformi za prijem referentnih aviona tako da će se istovremeno na platformi aerodroma, umjesto dosadašnja dva aviona, primati tri referentna aviona.