Mogućnosti unapređenja ekonomskih odnosa BiH i Crne Gore

0
383
Predsjedavajući VMBiH Tegeltija razgovarao sa delegacijom Vlade Crne Gore

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ministrom ekonomskog razvoja u Vladi Crne Gore Jakovom Milatovićem i ministrom finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojkom Spajićem.
Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, razgovarano je o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u BiH i regionu, u kontekstu provođenja mjera koje se preduzimaju sa ciljem prevazilaženja krize izazvane pandemijom virusa korona, kao i mogućnostima unapređenja saradnje dvije zemlje u oblastima od obostranog interesa.
Tegeltija je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim dobrim i prijateljskim odnosima dvije zemlje koje dobro sarađuju u svim oblastima i nemaju otvorenih pitanja koja opterećuju bilateralne odnose, te istakao opredjeljenje Vijeće ministara BiH da i u budućem periodu predano radi na stvaranju dobrosusjedskih odnosa.
Ovom prilikom, Tegeltija uputio je poziv premijeru Crne Gore Zdravku Krivokaviću da što skorije posjeti BiH.
Tokom sastanka, sagovornici su zajednički ocijenili da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih odnosa i saradnje u oblastima energetike, turizma, nauke i obrazovanja, kao i za realizaciju infrastrukturnih projekata kako bi se omogućio veći i bolji protok roba i ljudi.
Tegeltija je ocijenio dobrom saradnju Bosne i Hercegovine i Crne Gore u procesu evropskih integracija, posebno u okviru IPA Programa prekogranične saradnje, naglasivši da je evropski put BiH, uz poštovanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i Dejtonskog sporazuma, prioritet u radu sadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH.