MOL Grupa kupuje više od 400 maloprodajnih mjesta u Poljskoj

0
309
Nakon dovršetka transakcije, MOL bi postao glavni igrač na poljskom tržištu maloprodaje goriva

MOL je danas potpisao niz ugovora s Grupom Lotos SA i PKN Orlenom koji pokrivaju prodaju i kupovinu nekoliko elemenata portfelja. MOL preuzima 417 maloprodajnih mjesta u Poljskoj što kompaniji omogućuje dosezanje trećeg mjesta na lokalnom tržištu maloprodaje goriva.
Dodatni dugoročni ugovor osigurava opskrbu motornim gorivom za kupljenu mrežu u Poljskoj. Ugovori su u skladu s ažuriranom dugoročnom MOL strategijom SHAPE TOMORROW 2030+.
Ovom akvizicijom MOL Grupa sa svojom djelatnošću Usluga kupcima i maloprodaja ulazi u 10. zemlju. Broj maloprodajnih mjesta u portfelju doseći će 2.390 od nedavnih 1.943 lokacija, koje posluju pod pet različitih brendova. To uključuje nedavno kupljenih 120 maloprodajnih mjesta kompanije OMV Slovenija i 95 novih maloprodajnih mjesta u Slovačkoj i Mađarskoj. Potpisani ugovori podliježu odobrenju tržišne koncentracije.
Nakon dovršetka transakcije, MOL bi postao glavni igrač na poljskom tržištu maloprodaje goriva, dok današnji ugovor pruža izvanrednu priliku za anorgansko širenje.
Podložno konačnom odobrenju za preuzimanje imovine u Poljskoj je i MOL-ova prodaja 185 maloprodajnih mjesta iz svog portfelja kompaniji PKN Orlen za 259 miliona dolara, od čega se 144 lokacija nalazi u Mađarskoj i 41 u Slovačkoj. Ugovor podliježe tome da PKN Orlen dobije odobrenje od Evropske komisije za spajanje s Lotosom.

Prisutnost maloprodaje MOL Grupe na tržištu srednje i istočne Evrope

Trenutno i bez novih akvizicija, MOL Grupa ima 1.943 benzinske postaje u 9 zemalja pod 5 različitih brendova. 468 u Mađarskoj, 435 u Hrvatskoj, 303 u Češkoj, 254 u Slovačkoj, 243 u Rumuniji, 105 u Bosni i Hercegovini, 71 u Srbiji, 53 u Sloveniji i 11 u Crnoj Gori. MOL Grupa drži vodeću poziciju na tržištu u Mađarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj te u Bosni i Hercegovini, drugi je najveći tržišni igrač na češkom tržištu, a treći u Sloveniji, Rumuniji i Crnoj Gori.