Tržište rabljenih automobila 2021: Pet zanimljivih činjenica

0
429
Podaci o oštećenjima u 2021: svi izvještaji zajedno dosežu štetu u iznosu od 3,28 milijarde eura

Tržište automobila svake se godine ubrzano mijenja, ali neki trendovi i najčešće prevare prodavača automobila i dalje ostaju isti. IT kompanija za obradu podataka carVertical objavila je godišnji izvještaj sa statističkim podacima za automobilsku zajednicu.

1. Na tržištu su najčešće oštećeni BMW automobili

Podaci o oštećenjima još su impresivniji: svi izvještaji zajedno dosežu štetu u iznosu od 3.282.580.416 eura.
Zanimljivo je da nisu svi automobili sudionici prometnih nesreća toliko često koliko neki drugi. Možda i nije iznenađujuće da su BMW automobili na vrhu liste po oštećenjima – 47,77% svih BMW-a na tržištu je oštećeno.
S druge strane, samo 29,53% Fiat automobila nije uspjelo izbjeći sudar.

2. Prevara s mjeračem kilometara i dalje je iznimno česta: 18,5% svih provjerenih automobila ima lažna očitanja

Prema izvještajima o istoriji automobila generiranim tokom godine, vraćanje kilometraže jedan je od najčešćih načina na koji se varaju kupci automobila.
Čak 18,5% svih izvještaja iz prošle godine pokazalo je znakove krivotvorenja mjerača kilometara. Brojčano gledano, to je 7.112.444.874 ukupno vraćenih kilometara na provjerenim vozilima.

3. Najčešće se krade Škoda Octavia

Lopovi su nastavili krasti i u 2021. godini, a sumnjivi prodavači nastavili su nuditi takve automobile. Najbolji način za izbjegavanje ukradenih automobila jeste provjera istorije automobila.
Prošle je godine kompanija koja pruža izvještaje o istoriji automobila generirala 672 izvještaja o automobilima koji su označeni kao ukradeni. Ovi su podaci pokazali da se najčešće krade Škoda Octavia, s 38 ukradenih vozila.
Sudeći prema izvještajima, vjerojatnost krađe Octavije je 3,75 puta veća nego krađa npr. BMW-a serije 3. To znači da vlasnici Škole trebaju biti posebno oprezni i dobro brinuti o svojim automobilima.

4. Omiljeni automobili 2021: BMW, Volkswagen i Audi

Prema podacima iz izvještaja, BMW, Volkswagen i Audi su najpopularniji proizvođači automobila. Ove tri marke zajedno čine 13% svih automobila provjerenih putem platforme.
BMW serije 3 favorit je među kupcima, a na njega se odnosi oko 5% svih carVerticalovih izvještaja.
VW Passat i Audi A4 slijede ga u stopu, dok se modeli drugih proizvođača pojavljuju tek pri kraju liste prvih 15.
Drugi popularni modeli automobila na ovoj listi su BMW serije 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz E klase, Opel Astra, Mercedes-Benz C klase, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb i BMW serije 1.

5. BMW je najstariji od svih provjerenih automobila

Broj starijih BMW automobila veći je od gotovo bilo kojeg drugog auta. 40,38% BMW automobila koje su provjeravani 2021. proizvedeno je između 1990. i 2010. godine. Istovremeno, za VW i Audi ti brojevi iznose samo 14,56% i 19,97%.
Postotak starijih automobila još je niži kod proizvođača kao što je Citroën – samo 10,92%.
Podaci o novijim vozilima stvaraju još lošiju sliku o BMW-u. Čak 52,06% BMW-a napravljenih nakon 2010. godine je oštećeno.

Kompletan carVertical’s ReDrive 2021. izvještaj možete vidjeti ovdje.