MOL u prvom kvartalu ostvario EBITDA od 660 miliona dolara

MOL Grupa uložila 20 miliona dolara u zaštitu zaposlenika i klijenata od Covid-19, donirano dodatnih 5 miliona dolara

0
385
Rezultati MOL Grupe u trećem kvartalu pokazuju otpornost unatoč velikim državnim nametima

Do kraja trećeg vala pandemije u srednjoj i istočnoj Evropi MOL Grupa provela je opsežne preventivne mjere i uložila više od 20 miliona dolara u zaštitu zaposlenika i klijenata od zaraze koronavirusom.
MOL je do sada za zaštitu osigurao više od 8.000.000 maski, 14.000.000 rukavica, 170.000 litara dezinficijensa i gotovo 300.000 testova te ponudio cijepljenje zaposlenicima gdje je to moguće. Uz svoje obaveze i prakse iz područja korporativne društvene odgovornosti, Grupa je donirala više od 5 miliona dolara za potporu sistemima zdravstvene brige vezano uz pandemiju.
“U krizi moramo djelovati i moramo iskoristiti svoje resurse te pružiti pomoć”, izjavio je József Molnár, glavni izvršni direktor MOL Grupe.
MOL je podržavao napore u kontroliranju i prevenciji zdravstvene krize u Mađarskoj ukupnim donacijama od približno 1,5 miliona dolara u više različitih područja. Samo u posljednjih godinu dana bolnicama u Mađarskoj uručena su 33 respiratora. Raznim institucijama donirano je gotovo 80.000 litara dezinficijensa za ruke i površine.
INA, članica MOL Grupe, osim za vrijeme pandemije, aktivno je sudjelovala i u pomaganju područjima pogođenim velikim potresima – u Zagrebu i u središnjoj Hrvatskoj. INA je donirala više od 850.000 dolara Sisačko-moslavačkoj županiji i Zagrebu.
Unatoč vrlo zahtjevnom periodu od marta 2020, MOL Grupa uspjela je očuvati sigurnost opskrbe i energetsku sigurnost regije.
MOL je ostvario snažne rezultate uz EBITDA u iznosu višem od 2 milijarde dolara u 2020. Premda je dobit bila niža u usporedbi s 2019., brza i pravovremena reakcija na krizu omogućila je kompaniji da generira još jači slobodni novčani tok u odnosu na smjernice usvojene prije pandemije bolesti Covid-19.
Dobri rezultati nastavili su se i ove godine pa je u prvom tromjesečju 2021. MOL ostvario EBITDA od 660 miliona dolara.