Moody’s i Standard & Poor’s potvrdili kreditni rejting BiH, izgledi stabilni

0
485
Međunarodne bonitetne agencije potvrdile rejting BiH, sa stabilnim izgledima

Međunarodna rejting agencija Moody’s potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, ‘B3’ sa stabilnim izgledima.
Centralna banka BiH je prepoznata kao institucija koja efikasno implementira aranžman valutnog odbora i koja uživa visok nivo kredibiliteta, te je prepoznata kao pozitivan faktor snage institucija i uprave.
Fiskalna snaga zemlje je ocijenjena boljom u poređenju sa zemljama istog suverenog rejtinga. Blagi budžetski suficiti iz ranijih perioda, i struktura i nivo javnog duga, kreirali su fiskalni prostor za odgovor na pandemiju, bez značajnog porasta fiskalnih ranjivosti.
Analitičari ocjenjuju kako je suvereni rejting najviše ograničen kompleksnom političkom strukturom koja usporava institucionalni i progres na polju ekonomskih reformi. Ovi negativni faktori su djelimično neutralisani umjerenim nivoom zaduženosti i opredijeljenosti međunarodne zajednice ka ekonomskoj stabilizaciji zemlje, saopćeno je iz CBBiH.
Također, međunarodna rejting agencija Standard & Poor’s potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine ‘B’ sa stabilnim izgledima. Izgledi su trenutno stabilni jer se ocijenilo kako makroekonomski utjecaj pandemije i još uvijek održivi nivo vladine zaduženosti u značajnoj mjeri stvaraju protutežu pomenutim faktorima rizika.
U ocjeni ove rejting agencije je navedeno da valutni odbor koji provodi Centralna banka Bosne i Hercegovine predstavlja važno sidro ekonomske politike u BiH.