Moody’s potvrdio kreditni rejting BiH, iako za 2020. predviđa pad BDP-a za 5,5%

Moody's očekuje da će ove godine BiH zabilježiti fiskalni deficit od 4,6% BDP-a u odnosu na 2,2% viška koji je zabilježen 2019. godine

0
741
Agencija Moody's potvrdila B3 kreditni rejting BiH, sa sastabilnim izgledima

Međunarodna rejting agencija Moody’s Investor Service potvrdila je B3 kreditni rejting Bosne i Hercegovine, sa sastabilnim izgledima.
U obrazloženju odluke o potvrđivanju rejtinga i stabilne prognoze, analitičari agencije Moody’s navode sljedeće ključne faktore ocjenjivanja:
– Stalni strukturalni izazovi i dalje utiču na srednjoročne izglede rasta u BiH, ograničavajući ekonomsku snagu zemlje;
– Umjereni nivoi duga i fiskalno ograničavanje posljednjih godina pružaju fiskalni prostor da odgovore na ekonomske šokove poput pandemije koronavirusa;
– Slabe institucije dijelom odražavaju složen sistem upravljanja i podjele političkog okruženja, te i dalje ometaju efikasno donošenje politika.
Analitičari agencije Moody’s očekuju da će na ekonomiju ove godine znatno uticati pandemija koronavirusa zbog obuzdavanja širenja koronavirusa, pada trgovine i smanjenja novčanih doznaka. Uticaj je, također, prisutan i u oblasti turizma.
U izvještaju ove agencije navodi se kako se za Bosnu i Hercegovinu ove godine predviđa pad realnog BDP-a za 5,5%, nakon što je u 2019. godini zabilježio rast od 2,9%, te da će u 2021. godini rast realnog BDP-a iznositi 3,5%.
Analitičari, dalje, navode da je proteklih godina BiH očuvala oprezan fiskalni stav, bilježeći od 2016. godine manji budžetski višak, koji se uglavnom odražava u održivom rastu indirektnih poreza, ali također i u suzdržavanju od trošenja.
Moody’s očekuje da će ove godine BiH zabilježiti fiskalni deficit od 4,6% BDP-a u odnosu na 2,2% viška koji je zabilježen 2019. godine. Pogoršanje odražava uticaj ekonomskih kontrakcija na prihodovnoj strani i fiskalnih mjera koje su vlasti usvojile kako bi ublažile učinak koronavirusa u odnosu na rashode.
Treći faktor koji je uticao na potvrdu kreditnog rejtinga BiH zasnovan je na institucionalnim ograničenjima. Složen sistem upravljanja i podjele u političkom okruženju ometaju efiksano donošenje odluka. U isto vrijeme, kako navodi Moody’s, aranžman valutnog odbora osigurava efikasno sidro za makroekonomsku stabilnost i uživa visok nivo kredibiliteta. Moody’s očekuje da BiH ostane posvećena i dosljedna u provođenju valutnog odbora, pri čemu bi bilo kakve intervencije u pogledu valutnog odbora potkopale ovaj aranžman i potencijalno ugrozile buduću pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Stabilni izgledi kreditnog rejtinga BiH odražavaju očekivanja analitičara agencije Moody’s da će kreditni rejting zemlje ostati isti u narednih 12 do 18 mjeseci, uprkos očekivanom ekonomskom i fiskalnom pogoršanju usljed pandemije koronavirusa. Moody’s očekuje da će likvidnost i vanjski rizici uveliko biti ublaženi podrškom međunarodnih finansijskih institucija, naročito MMF-a i Evropske unije (EU).
Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan ukoliko dođe do implementacije reformi koje bi ojačale upravljanje zemljom i rješavanje dugogodišnjih strukturalnih ekonomskih izazova koji povećavaju srednjoročne izglede za rast. Tome bi doprinijela i kontuinuirana saradnja sa MMF-om i EU.
Sdruge strane, analitičari upozoravaju da do smanjenja kreditnog rejtinga može doći u slučaju fiskalnog pogoršanja, povećanja rizika likvidnosti, kao i u slučaju zastoja ili odstupanja od reformske agende, uključujući i snažnu integraciju Bosne i Hercegovine u EU, saopćeno je iz Centralne banke BiH.