Boeing će avione dezinficirati UV svjetiljkama

0
1806
Jedan od mogućih partnera Boeingu je i firma Optec koja je razvila UV lampu iWAND

Boeing, kao uostalom i svi avioprevoznici diljem svijeta, traži način da vrati povjerenje putnika u sigurnost zračnog prevoza u doba pandemije koronavirusa.
Jedan od ključnih zadataka na tom putu bit će osigurati da se putnici u njihovim avionima osjećaju sigurno i da se boje da će se u njima zaraziti. Boeing je stoga najavio da razvijaju vlastiti uređaj za dezinfekciju kabine i kokpita aviona ultraljubičastim svjetlom.
Dezinfekcija UV-C svjetlom trebala bi biti komplementarna ostalim postojećim načinima dezinfekcije unutrašnjosti putničkih aviona, ali i eliminirati potrebu za korištenjem alkohola i drugih hemijskih dezinficijensa koji bi mogli oštetiti elektro-uređaje.
Za potrebe ovog dezinfekcijskog štapića Boeing je već počeo proces otkupa tehnologije i saradnje s vanjskim kompanijama te planira s proizvodnjom započeti ove jeseni. Kao jedan od mogućih partnera spominje se američka firma Optec koja je već razvila uređaj naziva iWAND, koji se drži u ruci i služi za UV dezinfekciju.
Testiranje potencijalnih rješenja već je započelo, a obavlja se u suradnji s 13 aviokompanija koje su zainteresirane za implementaciju Boeingovih UV svjetiljki u svoj proces čišćenja aviona, piše Bug.hr. Osim toga, Boeing već testira i premaze za površine u interijeru koji bi ubijali sve mikrobe na njima.