Mostarski dani Orisa od 20. do 22. aprila

0
813
Od 20. do 22. aprila bit će održani Mostarski dani Orisa 2018

U organizaciji Centra za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar i ORIS kuće arhitekture iz Zagreba, od 20. do 22. aprila 2018. u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, održat će se Mostarski dani Orisa 2018.
Premijerno bh. izdanje simpozija o arhitekturi i prostoru sadržavat će predavanja nagrađivanih i uglednih domaćih i inostranih arhitekata, a svi učesnici i učesnice imat će priliku upoznati izvrsnost i složenost nagrađivanih arhitektonskih djela te diskutovati i družiti se sa stručnom i poslovnom javnosti iz BiH i regije.
“Istraživanjem arhitekture i umjetnosti nastojimo kreirati dijalog u Mostaru koji je tokom devedesetih godina proteklog stoljeća preživio veliko fizičko i mentalno razaranje. Ponosni smo što imamo priliku započeti priču Mostarskih dana Orisa i nadamo se i vjerujemo da će se projekat u narednim godinama dodatno razvijati“, istakla je u ime organizacionog odbora, Senada Demirović Habibija, te iskoristila priliku da se zahvali hrvatskom arhitektu Andriji Rusanu i Kući arhitekture Oris iz Zagreba koji su pružili podršku u organizaciji simpozija.
Mostarski dani Orisa 2018 zvanično će biti otvoreni u petak 22. aprila u 18 sati panel diskusijom o temi ‘Arhitektura kao društveno odgovorna praksa’. Učesnici panel diskusije bit će umjetnik i kreativni direktor Fondacije za savremenu umjetnost i arhitekturu Fargfabriken iz Stockholma, Joachim Granit, arhitekt, osnivač i partner u firmi Normal arhitektura iz Sarajeva, Muhamed Serdarević, arhitektica i kustosica Centra za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar, Senada Demirović Habibija, te dugogodišnji urednik eFM radija u Sarajevu, Zoran Ćatić.
U subotu, 21. aprila predavanja na Main stageu u 10 sati otvorit će njemački arhitekt bh. porijekla, dobitnik brojnih nagrada kao što su Arhitektonska nagrada Augsburga i nagrada Collegium Artisticum, Alen Jašarević, a nakon njega publici će se predstaviti i turski arhitekt, dobitnik Aga Khan nagrade za arhitekturu, Han Tümertekin. Svoj rad predstavit će i hrvatski arhitektonski studio nagrađen American Architecture Prize i mnogim drugim značajnim nagradama, 2 Arhitekta, te svjetski poznata firma dobitnica Aga Khan i Mies Van de Rohe nagrada za arhitekturu, Snøhetta.
Posvećujući posebnu pažnju djeci i mladima i značaju njihove budućnosti i obrazovanja, kao popratni sadržaj Mostarskih dana Orisa organizovan će biti i interaktivni program za djecu i omladinu ‘Arhitektura, prostor, dizajn’. Simpozijum će zvanično biti završen posjetom porodičnom imanju Stanić, za koje je Projektni biro 2 Arhitekta osvojio nagradu American Architecture Award.
Više informacija o Mostarskim danima Orisa dostupno je na www.kucaarhitekture-mostar.com