Na Bjelašnici se gradi centar sa sportskim terenima i hotelom

0
1070
Sporazum o izgradnji sportskog centra na Bjelašnici potpisali ministri Šabić i Kurić te načelnik Berilo

Sporazume o sufinansiranju izgradnje Poslovno-sportskog centra Trnovo na Bjelašnici, jednog od najmodernijih u BiH, danas su potpisali ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić s načelnikom Općine Trnovo Ibrom Berilom. Potpisivanju je prisustvovao i premijer Kantona Adem Zolj.
“Planina Bjelašnica treba pored zimskog perioda biti dostupna turistima i građanima i tokom ljetne sezone. I zbog toga smo odlučili napraviti centar koji će biti izgrađen na površini od 11,21 hektara, s desne strane na ulazu u zonu Babinog Dola, na nadmorskoj visini od blizu 1.300 metara”, pojasnio je načelnik Berilo.
Naveo je kako će u sjevernom dijelu kompleksa biti izgrađen nogometni teren dimenzija 80×120 metara, koji će biti pokriven prirodnom travom, te tribina od 1.000 mjesta s istočne strane. Iza nje nalazit će se svlačionice i sanitarni čvorovi, kao i servis za posjetioce. U produžetku terena, prema južnoj strani, planirana je izgradnja terena s vještačkom travom, koji će biti pokriven balonom u zimskim mjesecima i imat će grijanje.
“Pored će biti napravljen i pomoćni nogometni teren, koji će također biti pokriven prirodnom travom. Uz to će biti po jedno igralište za mali nogomet, rukomet, košarku i odbojku, koje će se moći koristiti i zimi jer će biti natkrivena”, najavio je Berilo.
U sastavu centralnog objekta bit će sportska dvorana koja će se nalaziti u južnom dijelu u kontaktnoj zoni s Babinim Dolom, uz poslovne objekte. Dvorana će imati 500 mjesta za gledaoce i prateće sadržaje, dok će hotel imati 90 ležajeva, prostorije za sastanke, polivalentnu dvoranu za konferencije, prostor za odmor i zabavu, bazen, fitness i spa, teretanu, saunu, kuglanu, te priručnu ambulantu i apoteku. Hotel će biti povezan sa sportskom dvoranom.

Poslovno-sportski centar Trnovo bit će jedan od najmodernijih na području BiH

Ovaj projekt zajedno realizuje Općina Trnovo i Vlada Kantona Sarajevo.
“Planine Bjelašnica i Igman bi trebale da budu atraktivne posjetiteljima tokom cijele godine. Bitno nam je povezati Općinu Hadžići i Ilidžu s ovim dijelom jer bi na taj način napravili jedan kompletan projekt koji bi dodatno osigurao da Sarajevo postane moderna turistička destinacija”, naglasio je premijer Zolj.
Ministar Šabić poručio je kako će početkom zimske sezone, tačnije u novembru, prvi put planina Bjelašnica biti zasnježena. Po njegovim riječima, turizam je šansa za ekonomski razvoj Kantona Sarajevo. Dodao je i kako svjetska skijaška takmičenja treba početi organizovati na našim planinama, te da će Kanton Sarajevo nastaviti finansirati ovakve projekte.
Ministarstvo kulture i sporta KS započelo je saradnju s Općinom Trnovo još prošle godine i danas potpisuju drugi sporazum, koji će kako je kazao ministar Kurić, omogućiti da se stvore dobri uvjeti za provođenje trenažnih programa naših klubova i profesionalnih sportista.
“Uvjeren sam da će i evropski klubovi dolaziti da treniraju ovdje, jer će se i na taj način proširiti turistička ponuda kako bismo postali jedan od glavnih sportsko-rekreacionih centara u ovom dijelu Evrope”, rekao je ministar Kurić.
Načelnik Berilo danas je potpisao i ugovore o izvođenju radova sa predstavnicima konzorcija izvođača radova od četiri kompanije, među kojima su Almy-Transport d.o.o. iz Zenice, Mavas d.o.o. iz Mrkonjić Grada, Duol d.o.o. iz Brezovice i Elan invent d.o.o. iz Begunje na Gorenjskom, ukupne vrijednosti od 16.991.676 KM.
Planirano je da radovi na izgradnji ovog centra počnu za petnaest dana i da budu završeni za dvije i po godine, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here