Na konferenciji ‘Održivi turizam’ 80 kompanija iz BiH i Slovenije

0
539
Na pressu u VTK BiH najavljena organizacija konferencije 'Održivi turizam' u Sarajevu

Predstavnici oko 80 kompanija iz turističkog sektora iz Bosne i Hercegovine i Slovenije učestvovat će na međunarodnoj konferenciji ‘Održivi turizam’ 25. i 26. septembra u Sarajevu.
Na pres-konferenciji koja je održana danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH najavljeno je da je cilj ove konferencije jačanje veza dviju zemalja u oblasti turizma, umrežavanje turističkog sektora i javnih institucija, te potraga za novim poslovnim mogućnostima i saradnjom.
Ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac izjavila je da su dvije zemlje u oktobru 2016. potpisale Memorandum o saradnji na području turizma, ali da u međuvremenu saradnja nije intenzivirana koliko je očekivano.
“Mislim da je oragnizacija ove konferencije na Svjetski dan turizma najbolji način za obilježavanje tog dana i jačanje saradnje dviju zemalja u oblasti turizma”, rekla je Bukinac.
Potpredsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković naveo je da se turistički sektor u Bosni i Hercegovini i Sloveniji razvija velikom brzinom, zbog čega postoji opravdana potreba za ovakvom konferencijom, javlja Fena.
“Na njoj će biti govora o inovacijama, gastro turizmu, iskorištavanju dodatnih potencijala a posebno o prenosu znanja i iskustava susjednih zemalja”, rekao je Vuković.
Osim predstavnika kompanija, na konferenciji će učestvovati i predstavnici institucija dviju zemalja, privrednih komora, razvojnih agencija, turističkih organizacija, te univerziteta.