Obuka za službenike institucija BiH o procjeni utjecaja propisa

0
541
Obuku državnih službenika organizirao je Generalni sekretarijat VMBiH uz potporu njemačkog GIZ-a

Generalni seketarijat Vijeća ministara BiH, uz potporu Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju (GIZ), organizirao je u Sarajevu dvodnevnu obuku za državne službenike institucija BiH koji rade na procjeni utjecaja propisa, kao jednog od prioriteta Strategije reforme javne uprave u BiH.
Procjena utjecaja propisa se kao novina u pravnoj regulativi BiH proaktivno počela provoditi za propise koji se predlažu u plan normativno-pravnih aktivnosti institucija BiH i Vijeća ministara BiH. Generalni sekretarijat je središnje koordinirajuće tijelo ovog postupka, sukladno Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.
U skladu s nadležnostima Generalni sekretarijat je angažiralo svoje državne službenike na provođenju obuke 17. i 18. septembra, uz potporu njemačkog GIZ-a, koji provodi Program jačanja javnih institucija u BiH, te Agencije za državnu službu BiH i Ureda koordinatora za reformu javne uprave.
Program jačanja javnih institucija doprinosi reformi javne uprave u BiH koja je s jedne strane usmjerena zahtjevima procesa integracija u EU, a s druge doprinosi održivom društvenom i ekonomskom razvoju zemlje.