Na Mjesecu proklijala prva biljka ponesena sa Zemlje

0
1663
Gašenje grijanja označilo je i kraj eksperimenta s uzgojem biljaka na Mjesecu

Kineska sonda Chang’e 4, osim što je postala prva misija koja je sletjela na udaljenu stranu Mjeseca (uvijek okrenuta od Zemlje), postala je i prva misija koja je na nekom svemirskom tijelu uspješno posadila biljku sa Zemlje.
Kineska sonda je sa sobom ponijela malenu biosferu, zatvorenu komoru s jajašcima dudovog svilca te sjemenkama nekoliko različitih biljaka. Ideja naučnika je da pokrenu samoodrživu ‘farmu’ te da promatraju kako se biljke i životinje snalaze u uvjetima značajno drugačijima nego na Zemlji.
Samo nekoliko dana od slijetanja, kineski su mediji objavili i prvu fotografiju – koja je dokaz kako je, prvi put u istoriji, na Mjesecu proklijala jedna biljka.
Mladica pamuka niknula je iz zemlje u ‘Mjesečevoj farmi’, potvrdila je Kineska svemirska agencija. Najudaljenije biljke koje smo do sada imali prilike vidjeti one su uzgajane na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Uzgoj biljaka na drugoj planeti važan je korak želi li čovječanstvo jednom u budućnosti postati višeplanetarna vrsta i nastaniti se trajno na Mjesecu ili Marsu.