Na njemačkim benzinskim stanicama sada ćete viđati žute plakate

0
322
Plakati sa podacima koliko eura u prosjeku košta 100 km vožnje automobilom s različitim gorivima i izvorima energije

Od oktobra 2021. godine novi, žuti plakati s usporedbama cijena za vozače bit će postavljeni na većim benzinskim pumpama u Njemačkoj.
Namjera im je da u kratkim crtama pokažu koliko eura u prosjeku košta 100 kilometara vožnje automobilom – s različitim gorivima i izvorima energije, od struje, vodika do benzina – i to za dvije veličine vozila, mala i kompaktna vozila, te za srednju klasu i SUV-ove. Na plakatu se nalazi ukupno trinaest vrijednosti.
Svrha je podržati buduće odluke potrošača o kupovini pri odabiru vozila, kako stoji u zakonskom tekstu, a o tom procesu govori i Evropska direktiva.
Trenutni plakat (trebao bi se ažurirati tromjesečno) pokazuje, na primjer, da automobil srednje ili više klase koji koristi benzin troši 11,42 eura goriva na prijeđenih 100 kilometara. Sa Super E10 to bi bilo 11 eura, s dizelom 7,48, a s električnim vozilom 4,84. Automobil na prirodni plin potrošio bi 6,39 eura, UNP 4,96 i vodik 7,60 eura.
Za svaku vrstu pogona u svakoj od dvije kategorije vozila koriste se tri najprodavanija vozila i njihova službena potrošnja prema trenutnom ciklusu vožnje WLTP. To daje prosječnu potrošnju na 100 kilometara. Zajedno s cijenom za odgovarajući izvor energije, to rezultira troškovima na 100 kilometara.
Za cijenu Ministarstvo privrede i energetike koristi prosječnu vrijednost za drugo tromjesečje, prenosi Revija HAK. Međutim, ti brojevi nisu navedeni na plakatu.