Potpisan sporazum o bezviznom režimu za državljane BiH i Kine

0
948
Potpisani sporazumi o bezviznom režimu za državljane BiH i Kine te o poljoprivrednoj saradnji dvije zemlje

U prisustvu premijera Bosne i Hercegovine i NR Kine, Denisa Zvizdića i Lija Keqianga, danas su u Budimpešti u okviru 6. Samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1), potpisani Sporazum o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između BiH i NR Kine te Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine.
Sporazum o uzajmanom izuzimanju od viza za nosioce običnih pasoša između Bosne i Hercegovine i NR Kine potpisali su ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i ministar vanjskih poslova NR Kine Wang Yi. Ovim sporazumom državljani BiH i NR Kine, nosioci važećih pasoša, bit će oslobođeni obaveze pribavljanja vize za ulazak, izlazak, boravak ili tranzit preko teritorije druge ugovorne strane do 90 dana u roku od 180 dana.
Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede NR Kine potpisali su zamjenik predsjedavajućeg VMBiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine NR Kine Shan Zhong. Zaključivanjem ovog sporazuma otvara se proces intenzivne komunikacije bh. institucija kao i biznis zajednice u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u objema zemljama, uz promoviranje ekonomske, naučne i tehnološke saradnje u ovim oblastima.