Na tržište BiH stigli DS 3 Crossback i DS 7 Crossback

0
684
DS 7 Crossback je vrhunski SUV marke DS Automobiles (Foto: Profitiraj.ba)

Marka DS Automobiles je danas u Sarajevu povodom otvaranja prvog DS STORE-a u Sarajevu (prodajni salon Auto centar Betanija u naselju Bare-Šip), predstavila i na tržište BiH uvela svoja dva nova modela – DS 3 Crossback i DS 7 Crossback.
Na tržištu BiH model DS 3 Crossback sa 1,2 Puretech motorom od 100 KS i uz paket opreme Be Chic košta počev od 43.981 KM, dok je cijena većeg DS 7 Crossbacka počev od 65.461 KM sa Performance Line opremom i motorom 1,2 PureTech od 130 KS, te EAT8 automatskim mjenjačem.
Kako je rečeno, ove godine će DS Store pored DS 3 Crossback i DS 7 Crossback obogatiti dolaskom elegantne limuzine DS 9 i kompaktnom luksuznom limuzinom DS 4.

DS 7 Crossback: Prvi DS nove generacije

DS 7 Crossback je prvi model DS nove generacije i prodaje se u inovativnoj mreži sa više nivoa namijenjenoj marki DS. Ovaj model 7, koji je postao barjaktar marke DS Automobiles, proizvodi se u Evropi i u Kini, a prodaje se svugdje gdje je marka prisutna.
Najvažnije stilske linije modela DS 7 Crossback zacrtane su krajem 2014. godine, uzimajući u obzir idealne dimenzije i proporcije: 4,57 m dužine, 1,89 m širine i 1,62 m visine. Prvi vozni prototipovi izašli su iz tvornice u junu 2016. godine. DS 7 Crossback koji je premijerno na svijetu predstavljen na salonu automobila u Ženevi 2017. godine nosi u sebi sve atribute jezika stilskog dizajna. Sa svim svojim stručno potkovanim znanjem, odjel dizajna započeo je razvoj ovog modela nove generacije koji nosi u sebi već sve stilske zapovijesti budućih produkcija marke.
Prednji dio, koji je nastao neposredno po uzoru na konceptno vozilo DS Divine, potvrđuje identitet marke, njegov status, eleganciju i tehnologiju. Ovo najbolje demonstriraju prednji farovi DS Active LED Vision s okretljivim modulima, jer izražavaju time avangardni duh marke i pružaju korisnicima sigurnost i udobnost. Na zadnjem dijelu dva jednodijelna sklopa svjetala čine još jedan nadasve prepoznatljiv element sa svjetlećim ljuskama koje stvaraju jedinstveni efekt dubine.
Zahvaljujući silueti, velikim točkovima, širokim razmakom točkova i dugačkom naboranom poklopcu motornog prostora, DS 7 Crossback posjeduje sve atribute sportskog terenskog vozila i prožet je snažnim osjećajem moći i karizme.
DS 7 Crossback ima u ponudi 9 boja karoserije i 3 unutrašnja ambijenta koji se odlikuju prepoznatljivim elementima.

Dobar osjećaj u vožnji je izražen i preko upravljačkog mehanizma

Vrhunski nivo udobnosti

Putnički prostor vozila DS 7 Crossback osmišljen je do najsitnijih detalja i neusporedivim osjećajem udobnosti. DS 7 Crossback prednjači i u oblasti Hi-Fi opreme u automobilu, jer u njega možemo ugraditi čak 14 zvučnika. DS i Focal zajedničkim snagama pronašli su najbolje rješenje za prilagođavanje sistema Hi-Fi za područje automobilizma.
Što se tiče povezanosti, inženjeri su tokom razvoja uspjeli da u vozilo uključe sve inovacije koje su stigle na tržište i na taj način postignu najviši nivo koji je danas na raspolaganju. Tako DS 7 Crossback nudi brojne aplikacije pomoću kojih mogu putnici u automobilu koristiti povezivu navigaciju s prometnim informacijama u realnom vremenu, vremenske informacije tokom putovanja i pristupiti internetu, a preko protokola Apple CarPlay ili MirrorLink koristiti funkcije na svom pametnom telefonu.
Odgovarajući položaj za vožnju brzo se pronalazi zahvaljujući brojnim dostupnim podešavanjima. Sistem za pokretanje bez ključa koji je za sve izvedbe DS 7 Crossback dostupan serijski uspostavlja djelovanje motora jednim samim pritiskom na prekidač. Motor BlueHDi 130 ugrađuje se zajedno sa 6-stepenim ručnim ili 8-stepenim automatskim mjenjačem, a ostali raspoloživi pogonski sklopovi kao na primjer dizelski motor BlueHDi 180 i benzinski motori PureTech 180 i 225 dostupni su s potpuno novim 8-stepenim automatskim mjenjačem.
Kako bi postigao zadani nivo performansi, DS je odabrao modularnu tehničku konstrukcijsku platformu EMP2 koja se već koristi za ostale modele grupacije PSA, ali je značajno prilagođena automobilskom segmentu i ambicijama marke DS na području ponuđenih usluga. Tako je zadnju polukrutu osovinu zamijenio višetočkovni model koji pruža veću fleksibilnost i učinkovitije ublažavanje, a istovremeno uklanja značajnu količinu buke prilikom udaraca. Inženjeri marke DS također su produžili međuosovinski razmak za 5,5 cm i proširili prednji razmak točkova, čime je prednja osovina postala potpuno specifična. DS 7 Crossback je prvo vozilo grupacije PSA za koje je korištena takva arhitektura.

DS 7 Crossback posjeduje sve atribute sportskog terenskog vozila

Promjenjivi ovjes nove generacije

Prvo SUV vozilo marke DS opremljeno je novim promjenjivim ovjesom sa više načina djelovanja koji s jedne strane koristi informacije koje mu direktno posreduju razni senzori vozila (ubrzavanje, brzina, kut okretanja volana), a s druge strane informacije koje očitava kamera na vjetrobranskom staklu i koja skenira reljef ceste do 20 metara ispred vozila. Prednosti koje nudi ovaj uređaj s izuzetno naprednim tehnološkim sadržajem sasvim su očite za volanom. Tako je na primjer zahvaljujući ovom uređaju vožnja preko prepreke na cesti potpuno umirena.
Zbog veće čvrstoće karoserije užici u vožnji su još intenzivniji, a ponašanje na cesti preciznije. Ovu karakteristiku može osigurati samo tehnologija spajanja-lijepljenja. Između svakog točkovnog zavara dodani su slojevi lijepila, ukupno 22 metara, čime se je povećala torzijska čvrstoća koja je veća za 30 %. Monolitne oblike ne osjeća samo vozač za volanom, već i ostali putnici u vozilu jer imaju osjećaj vožnje s jedinstvenim vozilom. Ovaj postupak je pružio manje vibracija i bolju zvučnu izolaciju.
Dobar osjećaj je izražen i preko upravljačkog mehanizma u okviru kojeg je dostupan volan s detaljno proučenim dimenzijama i dva načina rada: normalni za svakodnevnu upotrebu i optimalnu fleksibilnost i sportski za dinamičnija iskustva i još više servo pomoći. U oba slučaja osjećaj na cesti je izvanredan, a preciznost je zajamčena. Promjer volana također je optimalno poboljšan i dovoljno velik da osigura potpunu bezbrižnost u svim uvjetima, a ujedno je manji od prosjeka kako bi pružio pravu potrebnu dinamičnost i praktično upravljanje.

DS 7 Crossback E-Tense 4X4 predstavnik avangarde

DS 7 Crossback E-Tense 4X4 je izvedba s priključnim hibridnim benzinskim pogonskim sklopom (plug-in hybrid) koja je počela da se prodaje 2019. godine.
DS Automobiles želio je svojim klijentima ponuditi svoje stručno znanje na području hibridnog pogona, a pri tom svojom čeličnom voljom nastojao povećati električni domet svjetski poznatog vozila koje je u osnovi opremljeno turbo benzinskim motorom 1.6 s 200 KS. Vozilo DS 7 Crossback E-Tense 4X4 ima dva dodatna električna motora snage 80 kW, jedan na prednjoj, a drugi na zadnjoj osovini, tako da u kombiniranom pogonu razvija do 300 KS. Time će udovoljiti svim očekivanjima kupaca s aspekta performansi kao i ekoloških propisa, a namijenjeno je i onima koji žele posjedovati model s mogućnošću uključivanja pogona na sva četiri točka.
Zahvaljujući svojoj snazi i visokom okretnom momentu, DS 7 Crossback E-Tense 4X4 nudi izuzetna ubrzanja – izvedba je od svih iz prodajnog programa prvenstveno demonstracijska, a njena najveća brzina prelazi 220 km/h – njene performanse mogu se izmjeriti na osnovu ostalih brojeva. Tako, na primjer, može ponuditi do 58 km dometa s ‘nultim emisijama’ (standardizirani testni postupak za laka vozila), dok je homologirana za umjerene emisije CO2 koje u kombiniranoj vožnji dostižu 31 g/km prema standardu WLTP. Vozilo DS 7 Crossback E-Tense 4X4 može se napunitipunjačem 3,3 kW i priključkom 16 A za četiri sata, a punjačem6,6 kW i priključkom od 32 A za samo 1 h 40.
Na cesti DS 7 Crossback E-Tense 4X4 donosi obilje iznenađenja. U načinu EV koji je potpuno električni način rada vozilo ima pogon na zadnjim točkovima i može ubrzati sve do 130 km/h bez ispuštanja ijednog štetnog ispušnog djelića. Kada baterijski akumulatori istroše svu energiju koja omogućava vožnju s nultim emisijama, kontrolu preuzima hibridni način rada, a DS 7 Crossback E-Tense djeluje na prednji pogon u kombinaciji sa motorom s unutrašnjim sagorijevanjem i električni motorima (prednjim) ili po potrebi na pogon na sva četiri točka unošenjem snage preko zadnje osovine u otežanim uvjetima vožnje ili u slučaju slabijeg prianjanja. Tada se vozač može odlučiti za vožnju sa stalnim pogonom na sva četiri točka (4X4) preko posebnog načina rada.

DS 3 Crossback odlikuje se vrhunskim tehnologijama

DS 3 Crossback

DS 3 Crossback je istovremeno automobil za grad i duga putovanja i odlikuje se vrhunskim tehnologijama: farovi DS Matrix LED Vision, ručice vrata na uvlačenje s automatskim aktiviranjem, potpuno digitalizirano vozačevo mjesto … Ove avangardne funkcije idu uz bogatu sigurnosnu opremu, sisteme za pomoć u vožnji (kao na primjer sistem za autonomnu vožnju 2. stepena) s udobnim i umjerenim ambijentom i izvanrednom zvučnom izolacijom.
U svojoj izvedbi E-Tense, DS 3 Crossback je dostupan i sa 100 % električnim pogonom.
Već na prvi pogled na vozilo DS 3 Crossback sasvim je jasno da se radi o kompaktnom SUV-u klase premium: umjerena dužina 4,12 m, veliki točkovi (690 mm, 18-inčne felge), visina podvozja…
Na prednjem dijelu legendarna ukrasna maska DS WINGS, dnevna svjetla s LED diodama i motivom u obliku bisera – po uzoru na konceptno vozilo DS E-Tense – i optički blokovi DS Matrix LED Vision zaobljenih linija ukazuju na moderni izgled i performanse.

Velika ponuda individualizacija izgleda vozila DS 3 Crossback

DS Matrix LED Vision: Vožnja sa dugim svjetlima

Sistem DS Matrix LED Vision omogućuje automatsko prilagođavanje svjetlosnog snopa i pruža optimalno osvjetljenje, tako da vozač može voziti izvan urbanih središta s dugim svjetlima bez zasljepljivanja ostalih učesnika u prometu.
Farovi DS Matrix LED Vision podijeljeni su na tri module LED za kratka svjetla i jedan modul Matrix Beam za duga svjetla koji je također podijeljen na 15 neovisnih segmenata. Segmenti se uključuju i isključuju postepeno, ovisno o prepoznatim uvjetima u okolini koje detektuje kamera na gornjem dijelu vjetrobranskog stakla. Vozač može stalno voziti sa dugim svjetlima bez zasljepljivanja ostalih učesnika u prometu.

Tehnološki napredno i 100 % digitalno vozačevo mjesto

Na modernoj i intuitivnoj digitalnoj instrument tabli (svi tipovi) vozaču su prikazane brojne informacije o vožnji putem padajućeg menija sa čak pet različitih podešavajućih načina prikaza. Projekcijski prikazivač, koji se nalazi u vozačevom vidnom polju, projektira na prozirni ekran u bojisve važne informacije za vožnju: brzina, podaci tempomata/limitatora brzine vozila, očitane vrijednosti s prometnih znakova, sistemi za pomoć u vožnji i navigacija.

DS 3 Crossback je opremljen vrhunskom sigurnosnom opremom

Na velikom središnjem 10,3-inčnom ekranu na dodir formata HD (najveći u segmentu) može se dijeliti sadržaj s pametnog telefona i prikazivati poveziva navigacija. Ugrađen je u gornji dio upravljačke ploče za bolju preglednost informacija u toku vožnje.
DS 3 Crossback je opremljen vrhunskom sigurnosnom opremom, između ostalog i sistemom za automatsko kočenje u nuždi (Active Safety Brake) koji prepoznaje pješake i bicikliste, čak i noću. Vozilo je opremljeno radarskim senzorom posljednje generacije koji proširuje područje djelovanja kočenja. U slučaju nužde može da zakoči bez intervencije vozača, danju i noću.
I arhitekturna struktura vozila DS 3 je dizajnirana u istom zaštitničkom duhu, što dokazuju visina linije trupa, debljina ploča vrata i osam zračnih jastuka. O aktivnoj sigurnosti brine veliki broj sistema za pomoć u vožnji, koji naravno ne zamjenjuju pažnju vozača: pomoć za održavanje vozila u voznoj traci, obavještavanje o prometnim znakovima ograničenja brzine i prilagođavanje brzine, upozorenje na nenamjernu promjenu vozne trake …

Individualizacija izgleda vozila DS 3 Crossback

Sve počinje na spoljašnjim površinama: 10 tematskih motiva za felge, 10 boja karoserije među kojima je i nova plava Millenium preuzeta od automobila iz snova DS X E-Tense i tri boje krova čine temelje za individualizaciju izgleda vozila. Ultimativni izraz individualizacije izgleda predstavlja 5 unutrašnjih ambijenata ‘Inspirations DS’ – Montmartre, Bastille, Perfomance Line, Rivoli.
U vozilu DS 3 Crossback putnici uživaju u stepenu udobnosti koja dolazi od vozila iz najbogatijih segmenata na tržištu. Udobnost počinje sa sjedalima: sjedala vozača i suvozača u obliku školjke dobila su inovativnu pjenastu gumu visoke gustoće koja nudi bolji kvalitet, a dostupne su i funkcije masaže, električno pomicanje i grijanje.
Kada se vozilo počne pomjerati, pridružuje mu se i vrhunska izolacija od buke i vibracija, što omogućuje nova konstrukcijska platforma vozila DS 3. Sve ovo dodatno krasi i Focal koji je kao dugogodišnji partner zajedno s inženjerima i tehničarima marke DS razvio tehnološki napredan sistem Hi-Fi: sistem Electra®, koji je za DS 3 Crossback opremljen sa 12 zvučnika i pojačalom 515 W, koji nudi potpuno izbalansiran zvučni ambijent.

100% električni pogon: DS 3 Crossback E-Tense

Električni pogonski sklop vozila DS 3 Crossback E-Tense čine: elektromotor 100 kW / 136 KS,litij-ionska baterija 50 kWh, sistem za generiranje energije tokom faza usporavanja i kočenja, ugrađen uređaj za punjenje za sve tipove punjenja na tržištu (priključak u domaćinstvu, WallBox i super brzi priključak do 100 kW), visokoefikasna toplotna pumpa u serijskoj opremi pruža učinkovitu toplotnu udobnost u putničkom prostoru i optimalnu toplotnu regulaciju baterije.
Sistem pruža beskompromisne dinamične performanse: više od 300 km dometa po ciklusu WLTP i 450 km po ciklusu NEDC, do 20 % generirane energije tokom kočenja u mjestu, 260 Nm okretnog momenta, od 0 do 100 km/h ubrzava za 8,7 sekundi; 5 sati za 100 % napunjenost na trofaznoj stanici u domaćinstvu WallBox 11 kW i 30 minuta za 80% napunjenostibaterije na javnoj 100 kW priključnoj stanici za brzo punjenje (9 km za minut).

Efikasni i učinkoviti motori

DS 3 Crossback prvo je vozilo koje ima na raspolaganju najnoviji benzinski motor PureTech sa 155 konjskih snaga u kombinaciji sa 8-stepenim automatskim mjenjačem EAT8. To je pogonski sklop za brz odaziv i užitke. Ponudu benzinskih motora koji ispunjavaju zahtjeve posljednjeg emisijskog standarda Euro 6.3 dopunjuju i dva druga motora PureTech sa 130 i 100 konjskih snaga. Treba napomenuti da je motor PureTech 130 već četvrtu godinu zaredom dobio nagradu za međunarodni motor godine. Od lansiranja dalje bit će dostupna još dva dizelska motora Euro 6.2 BlueHDi sa 130 i 100 KS.