Način finansiranja diktirat će brzinu izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd

0
730
Ministar Jusko razgovarao sa ministricom Mihajlović u Beogradu

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i sekretar Ministarstva Igor Pejić u Beogradu su održali sastanak sa delegacijom Ministarstva prometa, građevinarstva i infrastrukture Republike Srbije, koju je predvodila ministrica Zorana Mihajlović.
Govoreći o trenutnom statusu i planu realizacije projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd, ministrica Mihajlović je informirala da je Srbija realizirala značajan dio formalno pravnih aktivnosti koje se odnose na dionicu na području Srbije, a iste će danas biti okončane potpisom Okvirnog sporazuma s izvođačem, turskom firmom Tasyapi, te kasnijim potpisom tri ugovora ukupne vrijednosti od 1,05 milijardi eura.
Ministar Jusko je istakao da su unutrašnji stavovi Bosne i Hercegovine usaglašeni dvjema trasama ovog projekta čija je realizacija od strateškog značaja za BiH, te da je na posljednjem sastanku u Ankari Republika Turska izrazila apsolutnu podršku realizaciji projekta izgradnje obje trase, nazivajući to Projektom pomirenja.
U ovom trenutku, ključno pitanje za realizaciju ukupnog projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd je način finansiranja, o kojem će svakako ovisiti brzina daljnjih koraka u realizaciji ovih aktivnosti sa bh. strane. Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine će nastaviti započete aktivnosti koje su danas intenzivirane sastankom tehničkih nivoa koji je prethodio ovom sastanku, očekujući u najskorijem roku pripremu i potpis međudržavnog sporazuma.
Na sastanku je, također, razmatrano pitanje izgradnje zajedničkog graničnog prijelaza na mostu Bratunac – Ljubovija. Ministar Jusko je informirao da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, nakon odluke Vijeća ministara BiH o izdvajanju 11,5 miliona KM izdvojila i dodatnih 4,5 miliona KM, čime su stvoreni preduvjeti za objavu tendera za izbor izvođača. Objava tendera za izgradnju graničnog prijelaza očekuje se do polovine sljedećeg mjeseca, a nakon njegove objave, procedura izbora izvođača bit će okončana u zakonu propisanim rokovima.
Nakon sastanka, ministar Jusko je prisustvovao svečanom potpisivanju Okvirnog sporazuma koji je, u ime Vlade Republike Srbije, potpisala ministrica Mihajlović, a u ime izvođača, vlasnik firme Tasyapi Emrullah Turanli, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Srbija potpisala okvirni sporazum sa turskom firmom Tasyapi

Srbijanska ministrica Mihajlović je, nakon potpisivanja sporazuma sa predsjednikom kompanije Tasyapi Emrullah Turanlijem, izjavila da je današnji dan važan korak dalje ka izgradnji velikog infrastrukturnog projekta, autoputa Beograd – Sarajevo, koji je važan ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, već i za čitav region.
“Danas smo potpisali okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije iz kojeg će u najkraćem roku proizaći tri ugovora za tri važna infrastrukturna projekta čija je ukupna cijena samo sa srbijanske strane milijardu i 50 miliona eura”, izjavila je Mihajlović, prenosi Tanjug.
Prvi projekat je rehabilitacija puta Novi Pazar-Tutin, čija je procijenjena vrijednost 20 miliona eura, a dionica je duga 22,5 km, navela je Mihajlović, dodajući da se očekuje da gradnja počne za šest mjeseci. Dodala je da se naredni ugovori čije se potpisivanje očekuje odnose na dvije rute koje se tiču izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, a koje idu kroz teritoriju Srbije.