Nagrada enertTIC za projekt Schneider Electrica i E.ON-a

Schneider Electric i E.ON osvojili nagradu enerTIC za pametne digitalne električne mreže

0
341
Cilj je uspostaviti ekološki održiviju mrežu za distribuciju energije

Schneider Electric, predvodnik u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizacije, nagrađen je u osmom natječaju za enerTIC nagradu. Schneider Electricov projekt za kompaniju E.ON, kojem je cilj uspostaviti ekološki održiviju mrežu za distribuciju energije, dakle, mrežu bez emisije stakleničkih plinova, nagrađen je u kategoriji Pametne električne mreže (Smart Grid).
E.ON, najveći švedski opskrbljivač električne energije, postavio je dva cilja – znatno smanjiti emisiju stakleničkih plinova i do 2025. godine postati kompanija koja više neće ovisiti o fosilnim gorivima. Kako bi to postigao, E.ON je pokrenuo pilot projekt u švedskom gradu Norrköpingu. Riječ je o zamjeni srednjenaponskih postrojenja izoliranih plinom SF6, sa srednjenaponskim postrojenjima koje ne koriste SF6 plin, a koje se temelje na inovativnoj Schneider Electric tehnologiji vakumskih prekidača strujnog kruga (Shunt Vacuum Interruption – SVI).
Tehnologije koje se ne temelje na SF6 plinu sada su dostupne na tržištu i imaju značajke i dimenzije koje su vrlo slične tradicionalnim centralama utemeljenima na SF6 plinu. Takva tehnologija je nova i od Schneider Electrica – istodobno i ekološka i digitalna – tehnologija, ugrađena u AirPacT, sklopku koja reagira na preopterećenje mreže u srednjenaponskom kompletu SM AirSeT. Oba rješenja koriste inovativnu tehnologiju vakuumskog prekidača strujnog kruga i izolaciju običnim zrakom.
”Oduševljeni smo što je naš projekt s kompanijom E.ON dobio enerTIC nagradu, koja odaje priznanje preduzećima posvećenima inovacijama, povećanju učinkovitosti i održivom poslovanju”, izjavila je Martina Tomé, potpredsjednica Odjela za energetske sisteme u Schneider Electric.
Pilot projekt kojeg je pokrenuo E.ON obuhvata, uz već opisana nova rješenja koja ne koriste SF6, Schneider Electric modularni hardver i softver (firmware) za upravljanje srednjenaponskih i visokonaponskih – rješenje Easergy T300 RTU. U projektu su još korišteni senzori za vlagu i temperaturu, koji su dio EcoStruxure, IoT, otvoreneplatforme kompanije Schneider Electric.
Schneider Electricovo srednjenaponsko postrojenje izoliran od SF6 štedi 2,4 kilograma tog plina, što je istovrijedno 56,4 tone ugljičnog dioksida, i na taj način ispunjava E.ON-ova očekivanja po pitanju zaštite okoliša. Primjenom te tehnologije E.ON se usklađuje s energetskom tranzicijom koja se događa u Švedskoj, utirući put k ekološki još naprednijim, digitaliziranim instalacijama.
Rješenje koje je isporučio Schneider Electric ispunjava E.ON-ova očekivanja i kad je u pitanju interoperabilnost s već instaliranom opremom, kao i sve standarde sigurnosne zaštite. Ovo posljednje je posebno važan aspekt jer se električne centrale srednje voltaže često nalaze blizu javnih površina ili unutar zgrada.
E.ON sada ima održivu, ekološki prihvatljiviju elektro-distribucijsku mrežu, bez stakleničkog plina u uređajima. Usto, ostvaruje bolje uvide u svoje operacije, ranije uočava kvarove, može optimizirati rad na održavanju i smanjiti operativne troškove te postići veću pouzdanost rada cijele mreže.
”Ono što nas se najviše dojmilo kod Schneider Electric rješenja je sveobuhvatnost tehnologije bez SF6 plina i njene digitalne funkcionalnosti”, izjavila je Kim Sunnerberg, tehnička direktorica u kompaniji E.ON.
Podsjetimo, Schneider Electric srednjenaponska tehnologija bez SF6 plina već je osvojila dvije nagrade, zajedno s rješenjem SM AirSeT: riječ je o nagradi IF Design Award i prestižnoj Industrial Energy Efficiency Award, u kategoriji ekonomičnih energetskih rješenja, na sajmu Hannover Messe. Ista tehnologija je dobila i priznanje uvrštenjem u deset najinovativnijih tehnologija organizacije Innovation for Cool Earth Forum (ICEF).