Hrvatska postigla dogovor o nagodbi, banke odustaju od tužbi za ‘švicarac’

Dogovor je postignut s Zagrebačkom bankom, PBZ-om, Sberbankom, Ersteom, Raiffeisenom i OTP bankom

0
539
Zdravko Marić, hrvatski ministar financija

Hrvatska je postigla djelomični dogovor o nagodbi s bankama oko konverzije kredita u švicarskom franku koje su tužile RH pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Vašingtonu. Dogovor će budžetu RH uštedjeti najmanje 2,5 milijarde kuna, a država se nije obvezala na nikakve buduće ustupke ni kompenzacije bankama, rekao je hrvatski ministar financija Zdravko Marić.
Dogovor je postignut sa Zagrebačkom, Raiffeisen, Erste & Steiermärkische, OTP-om, PBZ-om te Sberbankom iako posljednje dvije banke nisu podnosile tužbe. Od osam banaka koje su odobravale kredite u švicarskim francima, dogovor ne uključuje Addiko ni Societe Generale, koji je formalno otišao s hrvatskog tržišta prodajom Splitske banke OTP-u.
“Suspenzija koja je stupila na snagu podrazumijeva da nema dodatnih radnji ni troškova”, rekao je Marić ističući da su Hrvatsku dosad sudski troškovi tih postupaka stajali 127 miliona kuna, prenosi Poslovni.hr.
Premda se država nije obavezala na buduće kompenzacije banaka, dogovor se dugo ‘brusio’. Zajednička platforma pronađena je usklađivanju uplata banaka u fond osiguranja depozita. Hrvatska je bila među rekorderima po visini ukupne pokrivenosti štednje od 2,62 posto, u usporedbi s 0,8 posto koliko banke plaćaju u većini EU zemalja. Budući da je u Fondu prikupljeno više od zakonskog minimuma, sa stupanjem novog zakona na snagu 1. januara, banke su (privremeno) prestale prikupljati premije osiguranja depozita.