Najniže penzije u Federaciji BiH za četiri godine povećane za 170 KM

0
216
Predsjednik Saveza penzionera FBiH uputio zahvalnost Vladi FBiH na povećanju penzija

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i njegovi zamjenici, ministrica finansija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, primili su danas predsjednika Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH Redžu Mehića koji se ovom prilikom zahvalio na održanom obećanju Vlade o povećanju penzija za 11,1 posto.
Uvećane januarske penzije isplaćene su u Federaciji BiH nakon što je Vlada FBiH prošle sedmice dala saglasnost na Odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda za PIO o akontativnom usklađivanju penzija za 11,1 posto od januara 2023. godine.
“Ovaj procenat od 11,1 posto će sigurno biti veći u aprilu, kada budemo imali zvanične pokazatelje o rastu BDP-a i troškova života u prethodnoj godini, a zbog čega je Zakon o PIO propisao da se svakog 15. aprila vrši redovno usklađivanje penzija. Ja sam najponosniji upravo na taj zakon koji smo donijeli 2018. godine i od kada smo uspjeli najniže penzije povećati za 52 posto, sa 326 na 495 maraka“, rekao je Novalić.
Dopremijeri i resorni ministri Milićević i Drljača, također su istakli zahvalnost penzionerima na saradnji i partnerskom odnosu posebno kada je u pitanju jedna od najznačajnijih reformi PIO sistema, koja je provedena u mandatu ove vlade. Ministrica Milićević podsjetila je na ogromne budžetske dubioze zatečene 2015. godine, posebno u Fondu PIO/MIO, ali da je Federalna vlada svojim radom u kratkom periodu Budžet FBiH iz deficita dovela u suficit. Ministar Drljača je dodao da je najvažnije da je očuvan sistem i uvedena stabilnost.
Mehić je naglasio da su penzioneri bili svjesni da je Vlada sa prethodna tri povećanja penzija provedena od aprila do novembra prošle godine, iscrpila sve zakonske mogućnosti i da je stoga jedino rješenje za ovaj četvrti rast bilo da se predloži akontativni model. On je potvrdio i da je penzionerima novi Zakon o PIO od 2018. godine donio veliku sigurnost, a omogućio je i da najniža penzija za ove četiri godine bude povećane za 170 KM.