Nakon nesreće: Željeznički saobraćaj će se do daljnjeg odvijati do Mostara

0
1067
Lokomotiva na vozu se otkačila od garniture, iskočila i prevrnula u blizini rijeke Neretve

Brzi putnički BH voz na relaciji Sarajevo-Čapljina iskočio je sinoć (oko 19 sati) iz šina prilikom nailaska na odron kamena- stijene na pruzi u mjestu Šurmanci, tri kilometra od Čapljine.
Tom prilikom voz je gurao stijenu ispred sebe i oštetio kolosijek u dužini od 150-160 m, a lokomotiva na vozu se otkačila od garniture, iskočila i prevrnula se na bok do korita rijeke Neretve. Lokomotiva je za sobom povukla prvi vagon od garniture koji je iskočio prema lokalnoj cesti, te još tri vagona.
U momentu vanrednog događaja u vozu je bilo 26 putnika od kojih niko nije povrijeđen. Svi putnici su zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta. U nesreći je povrijeđen mašinovođa B.Š. koji je upućen u Klinički centar u Mostaru i nalazi se van životne opasnosti.
Na mjesto nesreće izašli su pripadnici policije, vatrogasci i hitna pomoć HNK, a istražne radnje jutros će obaviti Tužilaštvo HNK.
Željeznice FBiH su formirale komisiju za isljeđivanje ovog vanrednog događaja, prenosi NAP.
Stručne ekipe Željeznica FBiH sa potrebnom mehanizacijom nalaze se na mjestu nesreće u cilju uspostave odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj relaciji koji je za sada u prekidu do daljnjeg. Do konačne normalizacije, željeznički putnički saobraćaj će se odvijati do Mostara, a dalji nastavak putovanja do Čapljine biće organizovan autobusima.
Po okončanju istrage, javnost će biti detaljnije upoznata sa uzrocima i posljedicama ove željezničke nesreće u kojoj je pričinjena znatna materijalna šteta, saopćeno je.