Nakon pritiska zemalja CEFTA: Kosovo djelimično ukinulo dodatne carine

0
1201
Sastanku u Beogradu prisustvovali su predstavnici BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore

Kosovo je djelimično ukinulo zaštitne mjere na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza, nakon pritiska zemalja CEFTA-e i najavljenog, ministarskog sastanka koji je ovim povodom, danas održan u Beogradu. Povučene su prethodno donijete mjere dodatnih carina, za 30 odsto.
“Pozdravljam ovu odluku ali djelimično ukidanje mjera apsolutno nije dovoljno i očukujemo da narednih dana dođe do njihovog potpunog ukidanja. Prištinske mjere su u suprotnosti sa pravilima CEFTA-e i nanijeta je šteta i CEFTA-i kao zoni slobodne trgovine, zemljama pojedinačno ali i privrednicima koji zadnjih dana nisu mogli da izvoze u skladu sa pravilima slobodne trgovine“, izjavio je nakon sastanka ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.
Na sastanku je zatraženo da se ukinu i druge ranije donijete mjere: dodatne akcize na građevinske blokove i brašno iz Srbije, na mlijeko i mliječne proizvode iz BiH te tehničke prepreke za izvoz piva iz Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Ministar Šarović naglasio je da je današnjim zaključcima sastanka data šansa principima slobodne trgovine, ali i Prištini da izađe iz jedne vrste samoizolacije u koju se stavila uvođenjem ovih nepotrebnih i spornih mjera.
Sastanku u Beogradu su osim ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, prisustvovali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupče Nikolovski i šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here