Nakon što je propao Saab, ista sudbina čeka i njegovog nasljednika

0
173
Kompanija NEVS koja je 2012. kupila Saabovu fabriku sada je aktivirala plan hibernacije

Saab je propao prije nešto više od deset godina, a firma koja ga je kupila i naslijedila sada će očito doživjeti istu sudbinu. Firma NEVS (National Electric Vehicle Sweden) koja je 2012. kupila Saabovu fabriku i nastavila s proizvodnjom sada je aktivirala ‘plan hibernacije’ kao dio nastojanja da smanji troškove i izbjegne bankrot.
Iz firme su rekli da, iako vide prilike za budućnost, njihovi izazovi nažalost nisu privremeni.
Kao rezultat toga, NEVS planira da otpusti 320 radnika ili gotovo 95 posto svoje radne snage. Kad rezovi stupe na snagu, kompanija će se smanjiti na samo dvadesetak zaposlenih.
To se ipak neće dogoditi preko noći. Iz NEVS-a su izjavili da se komunikacija i pregovori s odgovarajućim sindikatima održavaju kako bi svim svojim radnicima pružili podršku i pravne savjete za sve one koji su pogođeni u procesu koji će trajati sljedećih šest mjeseci.
Privremena izvršna direktorica NEVS-a Nina Selander rekla je da s velikom tugom firma odlazi u ‘mod hibernacije, što znači da ćemo biti prisiljeni smanjiti sve troškove i trpjeti otpuštanja u svim područjima’.
“Naša odluka dolazi nakon što naši vlasnici, Evergrande, i naši potencijalni investitori nisu bili u mogućnosti da dovrše pregovore u skladu s našim ugovorom”, dodala je Selander.
Kompanija je 2012. kupila fabriku i imovinu Saab Automobilea, ali trebalo im je čak godinu i po da pokrenu proizvodnju modela 9-3 za kojeg tada nije vladalo gotovo nikakvo zanimanje. Godine 2014. izgubili su pravo na korištenje imena Saab i nastavili proizvodnju pod imenom NEVS.
Predstavili su i električnu verziju 9-3 te imali planove godišnje proizvoditi 220.000 automobila u Kini. To nikada nije uspjelo i kineski Evergrande je preuzeo firmu 2019. godine. Sada ih firma očito više ne zanima i zato se smatra da je sudbina NEVS-a, a time i onoga što je ostalo od Saaba zapečaćena, prenosi Auto start.