NASA i NOAA upozoravaju: 2019. je bila druga najtoplija godina u istoriji mjerenja

0
2574
Protekla godina bila druga najtoplija od 1880., rekord za sada drži 2016. kada se pojavio i efekt El Niño

Američka svemirska agencija NASA i agencija zadužena za okeane i atmosferu NOAA, objavile su zajednički izvještaj o globalnim temperaturama zabilježenima na Zemlji u prošloj godini. Neovisno prikupljeni podaci u ovom istraživanju pokazuju kako je 2019. godina bila druga najtoplija u istoriji, odnosno od 1880. godine otkako se globalne temperature kontinuirano prate.
Prošle je godine također zabilježeno i nekoliko uzastopnih najtoplijih mjeseci u istoriji mjerenja.

Od 1960-ih godina, svako sljedeće desetljeće bilo je sve toplije, upozoravaju iz NASA-e

Toplinski su rekordi nastavak dugoročnog rastućeg trenda globalnih temperatura. Rekord za sada drži 2016. godina u kojoj je bila zabilježena pojava efekta poznatog kao El Niño, prenosi Bug.hr.
Temperature u 2019. došle su opasno blizu tim vrijednostima, i zaključile desetljeće najviših zabilježenih temperatura do sada. Štaviše, od 1960-ih godina, svako sljedeće desetljeće bilo je sve toplije, kažu iz NASA-e.
U prošloj je godini prosječna temperatura izmjerena na našoj planeti bila za 0,98°C viša od srednje temperature zabilježene u periodu od 1951. do 1980. godine. Korištenjem klimatskih modela i statističke analize naučnici su došli do zaključka da je porast temperatura posljedica ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu, uzrokovanih ljudskim aktivnostima.