U Sarajevu zbog zagađenja zraka besplatan prevoz tramvajima i trolejbusima

0
2118
Press predstavnika Vlade KS: Besplatan tramvajski i trolejbuski prevoz u periodu 'uzbune' u Sarajevu

Vlada Kantona Sarajevo danas je na vanrednoj sjednici, na kojoj su učestvovali i predstavnici kantonalnih institucija i stručnih tijela za ovu problematiku, odlučila uvesti besplatan prevoz tramvajima i trolejbusima u vremenu drastičnog zagađenja zraka kakvo na području glavnog grada Bosne i Hercegovine traje već 10-ak dana.
U skladu s tim aktivnostima dogovoreno je da će pri proglašenju epizode ‘Uzbuna’ u Kantonu Sarajevo tramvaji i trolejbusi putnike voziti besplatno. Osim toga, kako je naveo premijer KS Edin Forto, donesena je i odluka o nabavci i podjeli zaštitnih maski za najugroženije kategorije stanovništva, a posebno za djecu.
Takođe, bit će iniciran sastanak sa federalnim ministarstvima okoliša, te prometa i komunikacija kao i Federalnom inspekcijom vezano za koordinirani nastup oko mjera vezanih za zagađenje zraka. Zadužen je i Kabinet premijera da inicira sastanke sa privrednicima u KS-u koji su potencijalni zagađivači zraka, dok će se na sastanku sa međunarodnom zajednicom tražiti način da se, u prvoj fazi, opreme predškolske ustanove prečistačima zraka, kako bi se olakšali efekti zagađenja u narednim periodima ‘Upozorenja’ i ‘Uzbune’.

Drastično zagađenje zraka na području glavnog grada BiH traje već sedmicu dana

S obzirom na to da budžet Kantona Sarajevo nije usvojen niti je donesena odluka o privremenom finansiranju, po riječima premijera Forte, Vlada će u ponedjeljak održati sastanak s predstavnicima ambasada i stranih organizacija te zatražiti finansijsku pomoć u rješavanju ovog problema.
“Ovo je nešto što se rješava na duži period. Donijeli smo interventne mjere koje se nisu dobro implementirale na terenu. Veliki je problem i sankcionisanja vozila. Saznali smo da bez određenih zakonskih izmjena vrlo teško možemo isključivati vozila iz saobraćaja koja se ne bi smjela voziti u ovim uvjetima. Nakon izvještaja koji smo dobili i obraćanja inspekcijske uprave, ići ćemo s neophodnim izmjenama i pokrenuti inicijativu prema federalnom nivou vlasti”, rekao je premijer Forto.
Naglasio je da je ovo dugogodišnji problem sa kojim se ova vlada suočava prvi put, te da samo harmonizirani i strateški pristup svih nivoa vlasti u BiH može polučiti efikasna rješenja.