NASA nagradila najbolje rješenje za 3D ispis ‘kuća’ na Marsu

0
1239
NASA odabrala pobjedničko rješenje za 3D ispisivanja nastambi na Marsu

Prije više od pet godina američka svemirska agencija NASA je pokrenula svoj konkurs 3D-Printed Habitat Centennial Challenge u sklopu kojeg su se timovi s više univerziteta natjecali u osmišljavanju načina za najbolje i najefikasnije 3D ispisivanje nastambi na Marsu.
Prvo su timovi NASA-i slali svoje prijedloge potencijalnih rješenja, da bi ova agencija prošlog ljeta između više od 60 prijavljenih projekata odabrala pet finalista. Tih pet timova podijelilo je 200.000 dolara nagrade i dobilo priliku za sudjelovanje u finalnom natjecanju koje je okončano prošlog tjedna. Tokom ‘finala’ timovi su morali svojim načinom uživo ispred stručne komisije ispisati prototipe kuća kakve bi se jednoga dana trebale, istom tehnologijom, graditi na Marsu – no, zemaljski primjerci trebali su biti ispisani u 1/3 finalne veličine, prenosi Bug.hr.
Materijali za ispis moraju biti samo oni kakve je moguće naći na Mjesecu ili Marsu, a nakon izrade pokusnih nastambi NASA-ini stručni suci testirali su njihovu kvalitetu. Ispitivani su bili finalni materijali, izolacija i curenje, izdržljivost i čvrstoća izgrađenog objekta.

Tim AI SpaceFactory najavio da će printati i kuće za upotrebu na Zemlji (Foto: Twitter)

Konstrukcija ovog tipa marsovske ‘kuće’ sliči onoj kod aviona, lagana je i čvrsta, pa i njezini autori i NASA-ini stručnjaci vjeruju kako ovakva gradnja ima budućnost. Tim AI SpaceFactory već najavljuje da će slične kuće početi printati i za upotrebu na Zemlji. Koncept održivog i obnovljivog življenja nazivaju Tera i najavljuju da će već ovog mjeseca pokrenuti Indiegogo kampanju za njegovo finansiranje.