Britanske kompanije zainteresirane za ulaganje u BiH

0
739
Ministar Šarović razgovarao sa britanskim komesarom za trgovinu za Evropu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova Bosne i Hercegovine Mirko Šarović razgovarao je danas sa britanskim komesarom za trgovinu za Evropu Andrew Mitchell-om i ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Field-om o većem povezivanju ekonomija dvije zemlje i brojnim potencijalima za ulaganje britanskih kompanija u BiH.
Ističući da je Bosna i Hercegovina ostvarila rekordnu pokrivenost uvoza izvozom sa Evropskom unijom od 71 posto, ministar Šarović je istakao važnost podrške Velike Britanije u dostizanju neophodnih evropskih standarda.
“Mi sada nesmetano izvozimo u EU, što prije samo par godina nismo mogli ni zamisliti. Sada imamo ispunjene najviše standarde za svu hranu biljnog i životinskog porijekla a s obzirom da nam je prihvaćen akcioni plan za crveno meso, očekujem da do kraja ove godine počnemo i sa izvozom ove, preostale vrste hrane, čime bi smo zaokružili ispunjenje zacrtanih ciljeva”, istakao je Šarović.
Ispunjavanje evropskih standarda postignuto je i u oblasti energetike, gdje je udio obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji trenutno veći od evropskog prosjeka, rečeno je na sastanku. Istaknut je zajednički stav da je potrebno što hitnije od strane entitetskih vlasti ‘odblokirati’ usvajanje Zakona o električnoj energiji i gasu kako bi se uspostavilo organizovano tržište u BiH. Komesar Mitchell je izrazio veliku zainteresovanost za ulaganje britanskih firmi na ovom ali i na drugim poljima, ističući dosadašnje primjere dobre prakse ulaganja britanskih kompanija u BiH.
Sagovornici su se usaglasili da je suštinski važno da se kontinuitet saradnje dvije zemlje nastavi i u slučaju stvaranja nezavisne tržišne politike Velike Britanije, po eventualnom izlasku iz članstva EU, te je istaknuta spremnost BiH da se saradnja nastavi i intenzivira i u mogućim, novim okolnostima.

Novalić – Mitchell: Proširiti ekonomsku saradnju

Novalić – Mitchell: Proširiti ekonomsku saradnju

Sa britanskim komesarom za trgovinu u Evropi Andrew Mitchellom danas je razgovarao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Tom prilikom, Novalić je iznio planove Vlade FBiH koji se odnose na poboljšanje poslovnog okruženja, istaknuvši tri bitna cilja. Jedan od njih je brza registracija novih kompanija, što će biti omogućeno kroz one-stop shop sistem, zatim smanjenju parafiskalnih nameta, te smanjenju opterećenja na rad.
Razgovarano je i o turizmu, za kojeg je ocijenjeno da je jedna od najperspektivnijih i najplodonosnijih grana bh. ekonomije.