Nastavak saradnje u sklopu projekta ‘Jačanje kapaciteta centralnih banaka’

0
136
CBBiH i Ambasada Švicarske ozvaničili nastavak saradnje u sklopu projekta SECO

Potpisivanjem sporazuma između Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) i Ambasade Švicarske u BiH, ozvaničen je nastavak saradnje u sklopu projekta Švicarskog sekreterijata za ekonomske odnose (SECO) ‘Jačanje kapaciteta centralnih banaka’.
Dosadašnja realizacija ovog projekta bila je veoma važna za podršku uspostavi i razvoju funkcija CBBiH – upravljanje deviznim rezervama, statistika, istraživačka funkcija, rizici, informacijska sigurnost, compliance, integritet, ljudski resursi, komunikacija i PR… Zahvaljujući pomoći i podršci SECO, CBBiH ne samo da je implementirala sve što je dogovoreno, nego je osigurala i održivost znanja i uvedenih promjena, te sinhornizaciju sa svim drugim projektima i preporukama koje je CBBiH imala od drugih organizacija i institucija.
“CBBiH učestvuje u svim ponuđenim projektnim modalitetima: bilateralna tehnička pomoć, konferencije, radionice, istraživački program. Ovaj projekat nam daje mogućnost za razmjenu znanja i iskustava sa kolegama iz zemalja uključenih u Program, što je vrlo korisno, no posebno cijenimo pomoć koja se kreira u skladu sa našim specifičnim potrebama. Program je iznimno uspješan i koristan za CBBiH te se iskreno nadamo i nastavku SECO podrške i Ženeva instituta”, izjavio je guverner CBBiH dr. Senad Softić u razgovoru s ambasadorom Švicarske u BiH Danielom Hunnom, prilikom potpisivanja sporazuma.