NBS: Ograničavaju se naknade za korišćenje platnih kartica na 0,2 i 0,3%

0
1272
Smanjuju se međubankarske naknade za plaćanja debitnom i kreditnom karticom

Međubankarske naknade za korišćenje platnih kartica biće ograničene na maksimalno 0,2 odsto od vrijednosti transakcije za plaćanja debitnom i 0,3 odsto za plaćanja kreditnom karticom, a do sada su bile od 1,1 odsto do 2,5 odsto, rekla je danas generalna direktorka Sektora za platni sistem Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić.
Ona je na predstavljanju Narcta zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekla da konkurencija među kartičarskim brendovima nije uticala na smanjenje naknada kako bi to trebalo da funkcioniše u tržišnoj ekonomiji.
Ona je dodala da su naknade rasle zato što taj trošak ne plaća izdavalac kartice već trgovac koji taj izdatak prebacuje na cijene drugih usluga koje plaćaju potrošači, prenosi Beta.
Primarni cilj novog zakona je, prema njenim riječima, da se ograniče međubankarske naknade i da se usklade s regulativom EU koja je nedavno smanjila te troškove iako su bili niži nego što su sada u Srbiji. Dodala je da krajnji efekat tog propisa treba da bude podizanje nivoa bezgotovinskog plaćanja.
Trgovci prema predloženim propisima ne moraju da prihvate kartice svih brendova, ali moraju da prihvate isti brend kartice svih banaka. Oni su dužni da obavijeste potrošače koje kartice ne prihvataju tako što će tu informaciju okačiti na vrata i pored kase. Predviđene su kazne za prodavce za nepoštovanje zakona od 50.000 do 800.000 dinara.