New York službeno uklonio gotovo sve telefonske govornice

0
118
Demontiranje posljednjih govornica s ulica Manhattna

Obilježavajući kraj jedne ere, njujorške gradske vlasti u ponedjeljak su uklonile gotovo sve svoje telefonske govornice, koje su posljednjih godina postale žrtve sveprisutnosti besplatnog Wi-Fi-ja i mobitela.
No, obožavatelje Supermana može tješiti činjenica da će Manhattan zadržati četiri govornice na gornjoj zapadnoj strani, poznate i kao improvizirane svlačionice za novinara Clarka Kenta dok se transformirao u ‘Čovjeka od čelika’. One će se očuvati kao povijesni primjerci.
Po pisanju lokalnih medija, Manhattan će zadržati četiri ‘starinske’ telefonske govornice na Upper West Sideu i na West End Avenue u 66., 90., 100. i 101. ulici.
Predsjednik općine Manhattan, Mark Levine koji je prisustvovao demontiranju posljednjih dviju govornica na uglu 7. avenije i 50. ulice, na Twitteru je napisao kako je ‘ipak osjetio tračak nostalgije kad je vidio kako govornice odlaze u istoriju’.
Fiksne telefonske govornice počele su se uklanjati s ulica New Yorka početkom 2000-ih u vrijeme širenja upotrebe mobitela, a potom su od 2010. nestajale još brže nakon početka ere pametnih telefona. U raznim dijelovima grada do danas je postupno uklonjeno 8,400 govornica na 6.452 mjesta, prenosi Hina.
Godine 2015. Manhattan je počeo s postavljanjem hiljada LinkNYC pristupnih tačaka koje nude WiFi i besplatne lokalne pozive. Ti novi kiosci postupno će se povezivati s 5G mrežom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here