Nije racionalno graditi mini hidroelektrane, treba razvijati vjetrolektrane

0
478
Premijer Novalić, ministrica Đapo i direktorica Fondacije Kusturica na pres-konferenciji

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić danas su se, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sastali s predstavnicima Udruženja za spašavanje rijeka. Sastanku su prisustvovali i predstavnici federalnih ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i sumarstva, te energije, rudarstva i industrije.
Fokus sastanka je bio na štetnim posljedicama izgradnje mini hidroelektrana sa osvrtom na Deklaraciju o zaštiti rijeka, koju je ove godine usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH.
Premijer Novalić je kazao da da je tehnologija značajno napredovala i da više nije racionalno graditi MHE uzimajući u obzir da se razvijaju vjetrolektrane, odnosno vjetroparkovi i solarni sistemi energije.
Federalni premijer je naveo da su nakon konstruktivnog razgovora s predstavnicima Udruženja došli do zaključka da se mijenja pristup na putu ka zabrani gradnje MHE.
Ministrica Đapo je dodala da su i ranije imali sastanke s predstavnicima ovih nevladinih organizacija, te da su i danas predložili određene izmjene pravilnika kako bi se pomoglo u rješavanju ovog problema.
“Iznimno je važno reći da MHE mijenjaju život zajednica pogotovo lokalnog stanovništva koje živi u blizini rijeka, te narušava ruralni razvoj, kao i turističke potencijale”, naglasila je Đapo.
Direktorica Fondacije ‘Atelje za društvene promjene’ Lejla Kusturica je, uime Udruženja, kazala da su se učesnici današnjeg sastanka složili da je izgradnja MHE štetna i da je neophodno napraviti zaokret u pristupu i da se ide ka zabrani takvih projekata.