Nijemci i dalje preferiraju gotovinu pri plaćanju

0
1247
Gotovina je i dalje najpopularnija, iako Nijemci sve više plaćaju i karticama

Njemački potrošači i dalje najviše vole plaćati gotovinom, unatoč mnogim modernim alternativama koje im nudi sofisticirana tehnologija.
“Gotovina je i dalje najpopularnija, iako se sve više plaća i karticama”, kazao je u Frankfurtu član izvršnog odbora Bundesbanke Carl-Ludwig Thiele, navodeći podatke iz bančinog istraživanja, koje je pokazalo da na gotovinu otpada 74 posto plaćanja, prenosi Hina.
Iznosi manji od pet eura plaćaju se isključivo gotovinom ali je mjereno prometom udio gotovinskih plaćanja u 2017. godini prvi puta pao na 48 posto.
Prosječni Nijemac sa sobom nosi 107 eura u gotovini, od toga nešto više od šest eura u kovanicama a ostalo u novčanicama, pokazalo je istraživanje.
Velika većina, odnosno čak 88 posto od nešto više od 2.000 ispitanika željela bi i u budućnosti imati mogućnost plaćanja gotovinom.
Među kartičnim opcijama najomiljenija je debitna kartica. Njima je prošle godine ostvareno oko 35 posto prometa, u odnosu na 30 posto obavljenih u 2014. godini.
Plaćanja pametnim telefonima i dalje su relativno rijetka u Njemačkoj jer potrošači strahuju za sigurnost takvih transakcija.