Njemačka kompanija EMKA preuzima goraždansku Bekto Precise

0
1697
U prisustvu premijera Novalića protokol o prodaji potpisali vlasnik njemačke kompanije Friedhelm Runge i Redžo Bekto

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je, u prisustvu premijera FBiH, potpisan protokol o prodaji vlasničkog udjela Bekto Precise d.o.o. Goražde njemačkoj kompaniji EMKA Beschlageteile GmbH & CO.
Ovim protokolom, na koji su potpise stavili vlasnik njemačke kompanije Friedhelm Runge i, uime Bekto Precise, Redžo Bekto, goraždanska kompanija postaje članicom EMKA Grupacije.
Prije čina potpisivanja, premijer Novalić je kazao kako Vlada FBiH priprema nekoliko velikih izmjena kojima će biti olakšana inozemna ulaganja. Među njima su novi zakoni o doprinosima i porezu na dohodak, čija će primjena umnogome smanjiti opterećenja za privrednike, saopćeno je iz Vlade FBiH.
Inače, kompanija EMKA već ima ispostavu u Goraždu koja posluje pod nazivom EMKA Bosnia. Bavi se proizvodima od metala i plastike, sklopovima za elektroindustriju, autoindustriju i drugim. Partner je nekoliko velikih svjetskih proizvođača automobila i druga po veličini, odmah iza matične firme u Njemačkoj. Čak 95 posto proizvoda izvozi na tržište Evrope i među najvećim je bosanskohercegovačkim izvoznicima.