Njemačka vlada odobrila 750 milijardi eura za pomoći privredi i zdravstvu

0
1049
U ukupno 7.153 slučaja postoji već pravosudna presuda zbog utaje poreza

Njemačka vlada je na vanrednoj sjednici donijela sveobuhvatni paket mjera za pomoć privredi i građanima koji trpe gubitke zbog pandemije koronavirusa.
Vicekancelar i ministar finansija Olaf Schulz nakon sjednice njemačke vlade rekao je novinarima da je odobreno ukupno 750 milijardi eura za pružanje pomoći privredi i pojedincima u ublažavanju posljedica pandemije koronavirusa.
Scholz je opravdao i rebalans budžeta i novo zaduženje u visini od 156 milijardi eura. On je objasnio kako vlada želi, unatoč ogromnim izazovima, zaštititi zdravstveni sistem, radna mjesta i ekonomska kretanja.
Ministar ekonomije Peter Altmeier najavio je brze isplate pomoći za male poduzetnike.
Paket mjera u ukupnoj vrijednosti od 750 milijardi eura se najvećim dijelom odnosi na kreditne garancije kako bi preduzeća i u kriznim vremenima imala pristup sredstvima. Altmeier je najavio kako je ulazak države u vlasničke strukture posrnulih preduzeća ‘posljednja opcija’, ali da je i za ovu priliku osigurano 100 milijardi eura.
Među danas donesene mjere spada i brza pomoć za male i samostalne poduzetnike u visini do 15.000 eura, prenosi Poslovni.hr.
U paket mjera spada i finansijska pomoć od tri milijarde eura za pomoć njemačkim bolnicama u nabavci opreme, sredstava i zapošljavanja novog osoblja.

Usporen broj zaraženih

Institut Robert Koch, koji u Njemačkoj prati širenje koronavirusa, u ponedjeljak je objavio kako je rast broja zaraženih nešto usporen. Institut trenutno bilježi 22.600 zaraženih i 86 umrlih od posljedica koronavirusa. Prema istim podacima, najmanje 2.800 osoba je izliječeno od koronavirusa.